“Magistrale voorstelling over een mislukt familiediner”

We zijn hier voor Robbie

kalender zo 2 december

Voor de tragikomedie We zijn hier voor Robbie bundelden regisseur Eric de Vroedt van Het Nationale Theater en de succesvolle schrijfster Maria Goos (bekend van tv-series als Oud Geld en Leef, en de toneelhits Cloaca en De familie Avenier) voor het eerst hun krachten.

Door: Tanja Verkaik 

In We zijn hier voor Robbie komt een familie samen om de dood van broer Robbie te herdenken. “Zijn overlijden is omgeven met onbeantwoorde vragen,” vertelt Goos. “De meningen over zijn doodsoorzaak lopen uiteen. Wat wél vaststaat is dat zijn dood ieders leven flink heeft beïnvloed.” De familie is letterlijk uiteen gevallen door deze gebeurtenis. Robbie’s ouders hebben hun intrek genomen op de bovenverdieping van het statige ouderlijke huis, waarvan de overige verdiepingen worden bewoond door Robbie’s broer Marius, gespeeld door Mark Rietman. “Door alle moderniseringen voelen ze zich niet meer thuis in hun eigen woning”, vertelt Goos. Marius is niet alleen zijn broer verloren, ook zijn huwelijk met Barbara is na 25 jaar op de klippen gelopen. Hun kinderen Bas en Suzanne worstelen nog altijd met de gevolgen van de scheiding. Marius heeft inmiddels een relatie met twintig jaar jongere vrouw. Zij treffen elkaar op het familiediner ter ere van Robbie. Goos: “Dat diner loopt natuurlijk uit op een fiasco.”

Spannend
Het is voor het eerst dat Maria Goos samenwerkt met regisseur Eric de Vroedt:  “Ik heb alle delen van zijn toneelreeks mightysociety gezien en de afgelopen jaren RACE en The Nation. Eigenlijk best veel. Hij is als regisseur en als mens enorm dynamisch, energiek, geëngageerd, betrokken en slim.” De nieuwe samenwerking is spannend en soms ook lastig. “Er komt een punt dat je het kindje moet overdragen. Je moet als schrijver de regisseur de vrijheid geven.” 

Ik versus wij
Het stuk wordt een ‘echte Goos’, zowel voor wat betreft de inhoud als de stijl. “Ik ben best moralistisch ingesteld. In de meeste stukken van mijn hand komt het onvermogen tot goed communiceren voorbij en de overwaardering van het individu”, vertelt Goos. “Tegelijkertijd is er die oeroude behoefte om je verbonden te voelen met een groep. Die frictie zie je terug in familieverband, maar ook op kantoor of in de politiek. Dat gevoel van ‘wij horen bij elkaar’, maar tegelijkertijd willen uitdragen ‘dit ben ik’.” We zijn hier voor Robbie is voor een breed publiek geschikt. “Er zitten drie generaties in het stuk, dus is het herkenbaar voor een grote ‘range’ aan leeftijden.” En met welk gevoel hoopt ze dat het publiek de zaal uitloopt? “Ik hoop altijd dat ze zich even in een andere wereld hebben bevonden, die voor hen onbekend was. En dat ze gelachen hebben, geroerd zijn en over de voorstelling gaan napraten,” besluit Goos.

We zijn hier voor Robbie: van 4 t/m 9 december 2018 in Theater de Spiegel 
Met: Mark Rietman, Tamar van den Dop, Stefan de Walle, Romana Vrede e.a.

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet - Theater Na de Dam

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet

Theater Na de Dam
3 t/m 4 mei

informatie Meer info

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019 - met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019

met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.
22 t/m 23 mei

informatie Meer info

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Sadettin Kirmiziyüz is Citizen K.

Sadettin Kirmiziyüz is Citizen K.

kalender vr 29 maart 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op