Rafelrandjes

door Max Molovich

kalender wo 22 juni

“Een beter milieu begint bij jezelf.” Je schijnt oud te moeten zijn om je die slogan te herinneren. Kennelijk ben ik oud, want ik herinner me die slogan nog als de dag van gisteren. Het was de tijd van de zure regen. En het kan aan mij liggen, maar ik heb al heel lang niks meer van de zure regen vernomen. Al die treurig kale bossen die ons in het vooruitzicht werden gesteld, lijken tot de verleden tijd te behoren. Kennelijk heeft het geholpen.

Ik ben trouwens ook opgegroeid met het scheiden van afval. Maar toen ik in Amsterdam ging wonen hoefde dat niet meer. En nu ik in Assendorp woon, nog steeds niet. Eerlijk gezegd vind ik het heerlijk om een excuus te hebben om geen afval te scheiden. Maar ik ben dan ook zeer lui van nature.

Wij hebben overigens wel sinds een half jaar zonnepanelen. Ik doe wel íets goed. Ik vind het overigens wel behoorlijk langzaam gaan. Dagelijks kan ik zien wat mijn zonnepanelen ons hebben opgeleverd. Op een dag als deze waarop het grijs en druilerig is, verdien je een cent of 20 terug. Op een hoogzomerdag waarop louter de zon schijnt, lever het ongeveer 1 euro 80 op. Ik hoop dus maar dat het een beetje opschieten met de opwarming der aarde, want dan worden die zonnepanelen wat lucratiever.

Zo zie je maar weer: hoe sneller de opwarming der aarde, hoe meer energie zonnepanelen zullen opleveren, hoe minder fossiele grondstoffen er gebruikt hoeven te worden, hoe sneller de opwarming der aarde zal terugdringen.

Een beetje ramp kan een zegen zijn voor de natuur. Zo las ik onlangs dat de bruine beer terug is in Tsjernobyl, naar een eeuw afwezigheid. Ik bedoel maar! De mensen zijn weg, de natuur valt er wel bij.

Maar ik heb kinderen. En ik hoop dat die ook kinderen krijgen. En die ook weer. En dat die in een tijd leven waarin ze met verbijstering kijken naar deze tijd, waarin mensen bij de Primark nieuwe kleren kochten en bij het naar buiten gaan hun oude kleren in de prullenbak propten. Het minste wat de gemeente nu kan doen, is dus buiten die Primark bakken neerzetten waar je je kleren kan dumpen, zodat die oude kleren door anderen gedragen kunnen worden, of als grondstof voor nieuwe kleren kunnen dienen.

Waar komt de nieuwe Primark eigenlijk? Ik hoop niet op de plek waar eerst de V&D zat. Want het liefst zou ik dat gebouw tegen de vlakte zien gaan, zodat Harry Pierik in het hart van Zwolle een paradijselijk rafelrandje kan creëren waar de kolibrievlinder kan terugkeren.

Neem ook eens een kijkje bij: .


nieuws diagonale streep Club cele blog

Club Cele | Café O2: Een gesprek in balans - Christel van Raaij

Een gesprek in balans

Een blog door bezoekster Christel van Raaij

kalender di 19 maart 2019

informatie Meer lezen

Club Cele nieuwsbrief

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op