‘Shakespeare zou trots zijn’ op vrolijke Midzomernachtsdroom

Premiereverslag van een vierhonderd jaar oude klassieker die verrassend actueel is

kalender ma 11 april

Je hoeft geen Shakespearekenner of -liefhebber te zijn om je een avondje mee te laten slepen door aanstekelijke fantasieën uit een nieuwe bewerking van een Midzomernachtsdroom die op 13, 14 en 15 mei in De Spiegel wordt opgevoerd. De productie van drie Overijsselse en Gelderse gezelschappen is een meeslepend kijk- en luisterspel over strijd tussen droom een realiteit, boordevol humor en vrolijkheid.

Opvallend is de grote toegankelijkheid met bruisende danspartijen en muziek van een dertienkoppig orkest. De makers spreken niet voor niets van een “kleurenexplosie”. Het decor draagt daar ook nadrukkelijk aan bij, de vrolijke voorjaarsbloemen blijven nog lang op je netvlies staan. Het stuk is voor Toneelgroep Oostpool, Musis & Stadstheater Arnhem, Phion en Introdans bewerkt door Vera Morina, die “denkt dat Shakespeare heel erg trots zou zijn” op haar versie.

De oorspronkelijke auteur zelf houdt het erop dat het “wel een erg drastische bewerking” van zijn stuk is. Hij verschijnt dankzij een tijdmachine voordat het doek opgaat even voor het publiek. Hij is mild over de versie, maar de personages en plots zijn zo tijdloos en universeel dat hij ze vast herkent uit zijn tijd. 

Herkenbaar in 2022
William Shakespeare schreef Midzomernachtsdroom rond 1600. De romantische komedie kent drie verhaallijnen gebaseerd op de Griekse mythologie. De verbinding is de huwelijksviering van hertog Theseus en amazonekoningin Hippolyta. Daaromheen spelen de avonturen van een groep acteurs en vier jong geliefden die uit het ommuurde Athene willen vluchten.

De mythologische fantasie uit het oorspronkelijke stuk is humoristisch herkenbaar gemaakt door die te gebruiken als metaforen voor thema’s in de wereld van 2022. Zo zijn Theseus en Hippolyta een queerkoppel. De pandemie en zijn gevolgen komen in diverse gedaantes voorbij. Dat kan geen toeval zijn, Morina bewerkte het stuk tijdens en tussen de lockdowns en quarantaines. Er is zelfs gerepeteerd via Zoom.

Altijd wakker
De anderhalve-metersamenleving met al zijn beperkingen, lijken een tegengestelde uitwerking te hebben op de verbeelding van de makers. De Atheners blijven in de Midzomernachtsdroom van Shakespeare altijd wakker door inname van een geheimzinnig liefdessap. In de bewerking van Morina houdt een poeder de bewoners wakker en is Athene een 24-uurseconomie.

Het is niet deze doordachte wereld die het verhaal bepaalt, maar de liefdesdromen van jonge mensen en hun verlangens elkaar te ontmoeten. Wie de frustraties van de jeugd in de anderhalve metersamenleving niet begrijpt, kijkt daar na deze Midzomernachtsdroom vast anders tegen aan.

De vondst om een vluchteling uit de IJstijd op te voeren is op zichzelf al komisch, maar brengt het verhaal ook bij thema’s als de migratiecrisis en de opwarming van de aarde. De luchtigheid en humor waarmee die worden gebracht maken dat je even afstand neemt van de zwaarte van deze kwesties.

Verlangen en hunkering
Dat lukt zelfs met het thema oorlog, dat gezien de Kosovaars-Nederlandse achtergrond van de 27-jarige Morina onafwendbaar een plaats in de bewerking heeft gekregen. De verbeelding van verwijdering en (af)scheiding moet bijna een verwijzing naar de Balkanoorlogen zijn. Dat het je nu dichtbij de oorlog in Oekraïne brengt, had Morina niet kunnen bevroeden toen ze haar Midzomernachtsdroom schreef.

Misschien blijkt ook hieruit de tijdloosheid van de oorspronkelijke vertelling. Oorlogen zijn van alle tijden, maar gelukkig zijn dat ook het verlangen naar een betere wereld en hunkering naar romantische liefde. In zijn disclaimer voorafgaand aan de voorstelling geeft ‘Shakespeare’ het publiek mee dat fantasie en dromen niet minder waar zijn dan realiteit. Met dat in gedachten ga je na deze Midzomernachtsdroom met een verlicht gevoel en troost naar huis.

Ga het zien, deze uitgelezen kans voor een laagdrempelig (hernieuwde) kennismaking met de Shakespeareklassieker. Bestel hier je kaarten voor deze bijzondere voorstelling! 

Geschreven door: Evert Kooij

 

Foto tumbnail: Joris van Bennekom

Foto banner: Marijke de Gruyter en Nicolien de Jong

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Scapino Ballet Rotterdam - Two Tales | Danae & Dionysios / Erika Silgoner

Scapino Ballet Rotterdam

Two Tales | Danae & Dionysios / Erika Silgoner
wo 7 jun 20.00 uur

informatie Meer info

De Notenkraker - Ballet van de Staatsopera Stara Zagora (Bulgarije)

De Notenkraker

Ballet van de Staatsopera Stara Zagora (Bulgarije)
ma 25 dec 14.30 uur

informatie Meer info

Claudia de Breij - Wat als

Claudia de Breij

Wat als
17 t/m 19 apr

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Interview De Verleiders door de bank genomen 2023

Een interview met De Verleiders

Bijtende humor, snelle scènes en een rollercoaster aan feiten

kalender vr 2 juni 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 18.00 uur)

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.