Musical The Prom: Actueel thema verpakt in een feest vol humor

Pia Douwes en Joke de Kruijf na 30 jaar weer samen op het podium

kalender ma 7 november

Twee grandes dames van de Nederlandse musical, Pia Douwes en Joke de Kruijf, staan na 30 jaar weer zij aan zij in een grote muzikale productie. The Prom, de Amerikaanse succesmusical én NetFlix blockbuster, reist vanaf september langs de nationale theaters. ,,Het belangrijke en actuele thema van inclusie verpakt in een feest vol humor”, vinden beide musicalactrices.

In 1991 speelden Pia Douwes als Fantine en Joke de Kruijf de rol van Cosette in de iconische musical Les Misérables, waarmee beiden in Nederland doorbraken. Nu, ruim 30 jaar later, spelen de grande dames van de vaderlandse musical opnieuw zij aan zij The Prom - de succesrijke Broadwayproductie en bovendien absolute film hit op NetFlix.

Uitgerangeerde diva
Natuurlijk hebben de vriendinnen de blockbuster gezien. Pia Douwes keek uiteraard met meer dan gewone interesse naar Meryl Streep als de uitgedoofde Broadwayster Dee Dee Allen, de rol die zij straks op het podium vertolkt. ,,Dee Dee is een uitgerangeerde diva die maar niet kan inzien en begrijpen dat haar tijd is geweest. Ooit op handen gedragen, wordt ze in vernietigende recensies  afgemaakt. Haar karakter? Een egocentrische vrouw die zich verschuilt achter een façade. Maar tegelijk iemand met wie je ook te doen hebt. Een arm meisje van het platteland dat van geraniums houdt. Het is geen nare vrouw, eerder een persoon die denkt dat alles om haar draait en bij wie je denkt: ‘Ah, gossie…”

Joke de Kruijf speelt Angie Dickinson, een type met wie ze zich naar eigen zeggen wel verbonden voelt. ,,Ze heeft heel hard gewerkt in de musical business zoals dat in New York gaat. Twintig jaar lang heeft ze gezwoegd, zeg maar gerust zich het leplazarus gewerkt in het ensemble van de musical Chicago. Ze was understudy voor de rol van Roxy Hart. Ze wilde zo graag een keer Roxy spelen, maar het is er nooit van gekomen. Ik heb ook in Chicago gespeeld. In de hoofdrol als Velma Kelly. Dat dan weer wel.”

Klatergoud
The Prom vertelt het verhaal van vier musicalsterren (en sterretjes) die ernstig op hun retour zijn. Hun verslaving aan het applaus, het succes en het klatergoud van Broadway brengt hen naar een relletje in de provincie. Daar denken ze weer een rol van betekenis te kunnen spelen. De scholiere Emma wil met haar lief Alyssa naar het eindejaar bal van school, maar twee verliefde meisjes… dat is meer dan de conservatieve Amerikaanse gemeenschap kan verteren. Het bal wordt afgeblazen, maar de vier hebben daar zo hun eigen gedachten over.

Pia Douwes: ,,Het is een actueel thema, een musical met een message. Ik houd van theater met een diepere laag. Het is de taak van kunst om mensen een spiegel voor te houden, om hen te laten reflecteren op hun eigen bestaan. Behalve Emma maken deze vier op het podium zelf ook een levensreis: de een wordt verliefd en ontdekt haar vrouwelijke zachtheid, de ander komt in haar kracht te staan, weer een ander leert zichzelf te accepteren. Maar - het moet geen plat activisme of pamflettisme worden. Het zeer belangrijke onderwerp van inclusie is verpakt in een feestje met volop humor. De boodschap komt zo veel beter en scherper over.”

Empathie
Joke de Kruijf is het helemaal met haar eens. ,,Ik ben gelukkig opgegroeid in een heel diverse omgeving. Een van mijn broers vrienden was gay - ik vond daar niks raars aan. Iedereen mag zijn wie hij of zij is. Liefde overstijgt immers alles.  Wat maakt het in vredesnaam uit of dat ook liefde is tussen mensen van hetzelfde geslacht?  Voor mij is het sleutelwoord van The Prom empathie. Dat je mag zijn wie je bent in een steeds harder wordende wereld.”.

,,Gelukkig druipt The Prom ook van de zelfspot. De vier ‘sterren’ zijn tamelijk gefrustreerd, voelen zich ondergewaardeerd in de herfst van hun carrières. En dus besluiten ze de situatie aan te grijpen om zichzelf weer eens flink in de spotlights te plaatsen. Dat is heerlijk om te spelen. ”

Oudere actrices
Pia Douwes ontving onlangs de Musical Awards Oeuvreprijs (‘Een enorme verrassing, ik moest huilen toen ik het hoorde’) speelde zelf op Broadway (en het Londense West End) in de musical Chicago. Joke de Kruijf kent net als Pia Douwes een rijke (inter)nationale musicalcarrière. Hoe kijken zij aan tegen het oud(er) worden in het vak, tenslotte ook een van thema’s van The Prom.

Joke de Kruijf: ,,Tja, de ouder wordende actrice hè….  De tragiek en het verdriet van Angie Dickinson herken ik wel enigszins. Ik ben 57 en voel in die zin wel verwantschap. Net als Angie, die Roxy Hart in Chicago had willen vertolken, als was het maar voor één keer, had ik destijds zó graag Eliza Doolittle in My Fair Lady willen spelen. Ik ben een meissie van de straat uit Amsterdam-Noord hè? En ook nog eens sopraan. Dat is een onvervulde droom gebleven.”

Pia Douwes: ,,Ik ben na het overlijden van mijn vader letterlijk mijn stem kwijtgeraakt. Dolle paniek! Wie ben ik dan nog? De diepgewortelde angst om ineens alles te verliezen. Ik heb in mijn vak het hoogste bereikt, op Broadway gestaan. Ik heb zoveel prachtige dingen bereikt. Je hebt altijd hoge verwachtingen van jezelf en die wil, nee, móet je van jezelf elke keer waarmaken. Maar toen dacht ik: het zal toch niet afgelopen zijn?”

Opnieuw samen
De twee ‘musicalmaatjes’ kijken reikhalzend uit om, drie decennia later, opnieuw zusterlijk in één voorstelling te staan. Joke de Kruijf: ,,Geweldig om weer met Pia te spelen, heel bijzonder eigenlijk dat we 30 jaar later opnieuw samen op de planken staan. En wat hebben we in die tussentijd, onafhankelijk van elkaar, aan mooie en indringende ervaringen opgedaan. Die neem je allemaal mee naar deze musical.”

Pia Douwes: ,,In 1991 waren we nog groentjes. Tijdens Les Misérables deelden Joke, Vera Mann en ik de kleedkamer. Ik was toen al vol bewondering voor Joke - haar stem is een van de mooiste die ik ken. Een engelengeluid. Eerlijk: ik krijg altijd tranen in mijn ogen als Joke zingt.”

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Claudia de Breij - Wat als

Claudia de Breij

Wat als
17 t/m 19 apr

informatie Meer info

Philippe Geubels - Geubels in bad

Philippe Geubels

Geubels in bad
20 t/m 22 mrt

informatie Meer info

De Notenkraker - Ballet van de Staatsopera Stara Zagora (Bulgarije)

De Notenkraker

Ballet van de Staatsopera Stara Zagora (Bulgarije)
ma 25 dec 14.30 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Café Foyé geeft restaurantgast meer ruimte en rust

kalender do 14 september 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.