Muziek heeft iets te zeggen

Afscheidsconcert van chef-dirigent Jan Willem de Vriend

kalender wo 22 februari

Na 11 jaar chef te zijn geweest van het Orkest van het Oosten, is Jan Willem de Vriend nu bezig aan zijn laatste seizoen bij het orkest. Het afscheidsconcert in mei belooft een waardige afsluiting van een prachtige tijd te worden.

Jan Willem de Vriend is trots op zijn orkest. “Er heerst een prima klimaat en in het orkest zitten uitstekende musici.” Hij roemt de verschillende aanvoerders van de strijkersgroepen en de bijzondere talenten bij de blazers. Hoogtepunt van zijn tijd bij het Orkest van het Oosten was voor De Vriend de uitvoering van de 9de symfonie van Beethoven op de Grote Markt in Enschede. Maar ook Don Giovanni in Sankt Moritz en Carré was heel bijzonder voor hem. Ander hoogtepunt was het concerto Funèbre van Karl Amadeus Hartmann met violist Thomas Zehetmair en zo zijn er nog veel meer herinneringen. "Bij zulke concerten treedt het orkest buiten zichzelf, je voelt meteen dat de muziek aankomt. De musici hebben een boodschap, muziek heeft iets te zeggen." Jan Willem vindt het een voorrecht om op die momenten het orkest te kunnen dirigeren. Na afloop ontvangt hij vaak post van mensen uit het publiek die geraakt worden door de muziek.

Concentratie
Samen met De Vriend is het orkest ook op tournee in het buitenland geweest. "In China kwamen we op plekken waar nog nooit een orkest was geweest. Het leek een onrustig publiek, maar ineens werd het stil, volle concentratie en het werden bijzondere concerten.”
"Maar ook de 'gewone' concerten in Enschede, Zwolle en Deventer zijn en blijven belangrijk. "Ik hoop bij het orkest herinnerd te worden als een dirigent waar alleen en uitsluitend de muziek op de eerste plaats kwam". De grootste wens van De Vriend is “dat het Orkest van het Oosten meer subsidie zal krijgen zodat het weer kan groeien en het hele orkestrepertoire kan spelen in alle speelsteden van Overijssel.”

Afscheidsconcert
Het programma van zijn afscheidsconcert is met zorg gekozen. De ouverture Hebriden van Mendelssohn, dan de Schotse fantasie van Bruch en de Negende symfonie van Schubert.
Over de keuze van zijn afscheidsconcert: "Onze concertmeester Carla Leurs is een ongelooflijk talent. Geweldig dat zij Bruch nu kan spelen met haar eigen orkest." Schubert 9 is een meesterwerk. Deze symfonie van Schubert herinnert De Vriend aan Der Wanderer (liederencyclus) van dezelfde componist. Dit afscheid hoort bij wanderen: de nieuwe wereld in. "Na 11 jaar ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. Der Wanderer symboliseert het vergezicht, het doorgaan."
Op het programma van De Vriend in 2017 staan o.a. concerten in Zurich, Melbourne, Lille, Barcelona, Bergen en Berlijn, waar hij met het Konzerthaus Orkest leerlingen van Alfred Brendel in Beethoven zal begeleiden. Der Wanderer gaat verder, de wereld in.

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi - Anti-sprookje voor volwassenen

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi

Anti-sprookje voor volwassenen
wo 10 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Amadeus - De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY

Amadeus

De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY
12 t/m 13 nov

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Merkel

Electro-opera Merkel

Een ongrijpbaar personage in haar eigen electro-opera

kalender ma 18 maart 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op