Nest update!

Hoe vergaat het onze artists in residence?

kalender ma 18 juli

Wat begon als een frisse ochtend is uitgemond in een hete middag. Het broeit in het Nest en de makers ontmoeten elkaar op het terras van Jantjes Lief in een klein, pittoresk steegje in een zijstraat van de winkelstraat in Zwolle. Tussen alle projecten, producties, repetities en plannen door komen de drie samen om bij te praten over de afgelopen tijd en te sparren over hun dromen voor de toekomst.

Na de geslaagde première van een Hongaarse opera, de voorbereidingen voor een nieuwe voorstelling én een welverdiende vakantie naar Griekenland, zit Lieke van de Vegt in een impasse van een aantal vrije dagen iet wat wiebelig op haar stoel. Lieke ‘’ik probeer echt nog even verplicht rustig aan te doen, te niksen nu, maar ik heb ook onwijs veel zin om de ideeën en plannen die ik heb uit te werken’’. De voorstelling waar ze komende week voor naar Amsterdam verhuisd voor een aantal weken, wordt een radioprogramma. Lieke: ‘’We werken in collectief verband rondom de thema’s angst en duisternis. In de voorstelling transformeren de drie performers in hun grootste angst om uiteindelijk in dezelfde doodskist te eindigen’’.

Lieke is niet de enige die worstelt met de balans tussen aan en uit staan. Zo geniet Yeliz Dogan enorm van haar drukke zomer waarin ze o.a. met de voorstelling Vals Verlangen op De Parade staat maar kijkt ze soms ook heimelijk terug naar een jaar geleden, toen ze nog genoeg tijd had om helemaal tot rust te komen. Yeliz: ‘’Maar ik ben wel zes dagen op vakantie geweest!’’. Lieke: ‘’ZES DAGEN!? Dat is geen vakantie Yil!’’. 

Ook Vera Bon valt na dik twee weken Oerol behoorlijk in een gat. Vera: ‘’Onderdeel worden van het programma van Oerol was altijd al mijn droom. In samenwerking met fotografe Isabelle Renate la Poutré ontstond Offline Instagram; een doorlopende expositie in beeld en geluid’’. Waar de zangeres en liedjesschrijfster normaliter zelf op het podium staat, onderzocht ze voor dit project het medium Podcast. Vera: ‘’ik voel al heel lang een sterke liefde voor gesproken woord. Binnen de kaders van dit project heb ik in korte tijd super veel gemaakt en geleerd over het maken van een podcast. Dit smaakt zeker naar meer!’’.

De komende tijd werken de drie makers naast hun eigen projecten ook samen en onder begeleiding van Ira Judkovskaja aan een, nu nog, geheim project. Daarnaast zijn Vera en Lieke ook als makers van het Nest, onderdeel van het stadsfestival waar ze ieder hun eigen voorstelling spelen en richten ze hun pijlen op de toekomst. Lieke: ‘’de afgelopen twee jaar, van mijn eindexamen tot nu, heb ik keihard gewerkt en alles gepakt wat ik pakken kon. Ik voel nu een sterke drang om te focussen. Ik wil geen compromissen meer sluiten en autonoom werk maken. Ik ben nu opzoek naar de beste vorm en plek om dat te doen’’. Ook Vera komt er sinds het afgelopen jaar, steeds meer achter wie ze is als maker en wat ze wil doen. Vera: ‘’Mijn ogen waren altijd sterk gericht op de buitenwereld: wie zit er op mij te wachten? Waar kan ik iets doen? Maar ik kom gelukkig steeds meer met beide benen op de grond. Niemand zit op me te wachten. Juist daarom is het van belang dat ik ga doen wat ík belangrijk vind, waar mijn artistieke hart van gaat kloppen’’. 

Ook Yeliz heeft flinke stappen gezet. Zo was de keuze om niet te spelen op stadsfestival dit jaar misschien een hele lastige, het heeft haar wel doen inzien dat je nou eenmaal niet alles kan en dat kiezen voor het één je gehele werkzaamheden als maker uiteindelijk ten goede komt. Yeliz is momenteel te zien in ‘Vals Verlangen’ en binnenkort in ‘Belle’ kijk voor de speellijst hieronder:
www.deparade.nl/voorstellingen/tg-gouden-bergen
www.matrosespeeltbelle.nl/tickets 

De samenwerking met de Zwolse Theaters biedt de makers de kans om te sparren over al hun praktische en artistieke vragen. Tegelijkertijd is de prille liefde voor beide partijen soms nog aftasten. Vera: ‘’Het voelt echt als een luxe dat er haast vanzelfsprekend een plek op het Stadsfestival is om mijn werk te kunnen laten zien. En dat ik de vrijheid voel groots te dromen omdat het voelt alsof er iemand achter me staat’’

’t NEST is onderdeel van Werkplaats Zwolse theaters. Een broedplaats, podium en productiehuis voor (theater)makers om hun talenten verder te ontwikkelen, te experimenteren en te maken. Nieuwsgierig naar 't Nest en de Nest-makers? Bekijk www.zwolsetheaters.nl/nest-makers

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Tania Kross - Van Curaçao tot Concertgebouw

Tania Kross

Van Curaçao tot Concertgebouw
di 4 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Wolfgang, het wonderjong - Pieter Kramer, Theateralliantie & Toneelgroep Oostpool

Wolfgang, het wonderjong

Pieter Kramer, Theateralliantie & Toneelgroep Oostpool
9 t/m 10 apr

informatie Meer info

Maarten van Rossem - Theaterlezing

Maarten van Rossem

Theaterlezing
ma 17 apr 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Soraya Gerrits toegevoegd aan cast MAMMA MIA!

Soraya Gerrits toegevoegd aan cast MAMMA MIA!

Nieuwe hoofdrol voor musicalactrice uit The Prom

kalender wo 15 maart 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 18.00 uur)

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.