Theatermakers vliegen uit ’t Nest!

Terugblik na talentontwikkeltraject van twee jaar bij Zwolse theaters

kalender wo 1 februari

Twee jaar geleden namen drie vrouwelijke theatermakers deel aan het residentietraject van Werkplaats Zwolse theaters waarbij ze na een week onderzoek in het Papenstraattheater een eindpresentatie gaven aan publiek. Het talent en de potentie van Vera Bon, Yeliz Dogan en Lieke van der Vegt viel op, Zwolse theaters nodigde deze vrouwelijke makers uit voor een langlopend traject waarbij zij op de zolder van Schouwburg Odeon een eigen ruimte kregen waar ze konden blijven werken aan hun ontwikkeling. Deze creatieve makers ruimte kreeg al snel de naam ’t NEST. Een veilige plek om te broeden op een glansrijke toekomst.

De samenwerking met de Zwolse theaters biedt de makers de kans om te sparren over al hun praktische en artistieke vragen. Nu na twee jaar van begeleiding, workshops en presentaties is het tijd om de talentvolle makers Lieke, Yeliz en Vera uit te laten vliegen.

Anna Bouwman, adjunct-directeur van Zwolse theaters: “Het was een nieuwe uitdaging die we met elkaar zijn aan gegaan. De basis was een blind vertrouwen dat we dit traject echt samen gingen vormgeven en ontdekken. Voor ons allemaal was dit de eerste keer dat we een dergelijk traject startte. Het was bijzonder om van zo dichtbij dit makers proces in al zijn kwetsbaarheid te mogen zien ontwikkelen. We zijn vooral dankbaar dat we dit samen hebben mogen doen en een vaste plek konden bieden voor persoonlijke- en artistieke ontwikkeling”.

De pijlen worden gericht op de toekomst. Lieke: ‘’de afgelopen twee jaar, van mijn eindexamen tot nu, heb ik keihard gewerkt en alles gepakt wat ik pakken kon. Ik voel nu een sterke drang om te focussen. Ik wil geen compromissen meer sluiten en autonoom werk maken. Ik ben nu opzoek naar de beste vorm en plek om dat te doen’’. Ook Vera komt er sinds het afgelopen jaar, steeds meer achter wie ze is als maker en wat ze wil doen. Vera: ‘’Mijn ogen waren altijd sterk gericht op de buitenwereld: wie zit er op mij te wachten? Waar kan ik iets doen? Maar ik kom gelukkig steeds meer met beide benen op de grond. Niemand zit op me te wachten. Juist daarom is het van belang dat ik ga doen wat ík belangrijk vind, waar mijn artistieke hart van gaat kloppen’’. Ook voor Yeliz vielen er steeds meer dingen op zijn plek: “De ontwikkelingen en gesprekken die ik hier heb gevoerd hebben steeds meer een helder beeld geschept van wie ik als maker ben”.

Hoogtepunten
Een van de hoogtepunten van dit traject was het Nest Festival in de zomer van 2021. Een festival waarin de jonge makers hun eigen voorstellingen voor het eerst voor het publiek speelden en het NEST op de zolder van Schouwburg Odeon vrij toegankelijk was voor publiek. Een succes waarbij de grenzen van het (muziek)theater werden opgezocht met nieuw werk. Daarnaast waren de drie makers de afgelopen jaren ook te zien op de NEST-route tijdens het Stadsfestival in Zwolle en werkten zij mee aan verschillende producties bij Zwolse theaters.

Zwolse theaters gaat verder in 2023 met Lieke van der Vegt als artist in residence en maker in het mastertraject van VAKTOR (het cross disciplinaire makershuis van regio Zwolle), en we verliezen Yeliz en Vera Bon zeker niet uit het oog. We gaan gegarandeerd nog veel van deze sterke, vrouwelijke makers horen in de toekomst!

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Ik zou liever Angel heten - Lotte Dunselman | Productiehuis Mevrouw Ogterop

Ik zou liever Angel heten

Lotte Dunselman | Productiehuis Mevrouw Ogterop
di 25 apr 20.30 uur

informatie Meer info

Pieter Derks - Uit het niets

Pieter Derks

Uit het niets
18 t/m 19 mei

informatie Meer info

Wolfgang, het wonderjong - Pieter Kramer, Theateralliantie & Toneelgroep Oostpool

Wolfgang, het wonderjong

Pieter Kramer, Theateralliantie & Toneelgroep Oostpool
9 t/m 10 apr

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Rockmusical Jesus Christ Superstart te zien in Zwolle

Rockmusical Jesus Christ Superstart te zien in Zwolle

Verkoop is gestart

kalender wo 22 maart 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 18.00 uur)

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.