André Kuipers

Op Reis naar de Toekomst

kalender vr 20 januari

Zwolse theaters sprak met André Kuipers over zijn nieuwe theatercollege ‘Op reis naar de Toekomst’. 

André, je hebt eerder in het theater gestaan met een reeks van 155 theatercolleges door het hele land. Waarom keer je nu terug naar de theaters?
Allereerst vind ik het heel leuk om mijn kennis te delen met het publiek. Maar er is in de afgelopen vijf jaar ontzettend veel gebeurd. We zijn echt in een nieuw ruimtevaarttijdperk terecht gekomen. Daarom werd het hoog tijd om dit verhaal te komen vertellen.

Een nieuw ruimtevaarttijdperk? Hoe bedoel je?
Er zijn op dit moment veel verschillende ontwikkelingen waar je vanuit verschillende invalshoeken naar kunt kijken. Landen wedijveren weer met elkaar. China voert bijvoorbeeld een eigen programma. Ze hebben de techniek van de Russen gekocht, verbeteren het en gaan rap. Het zou me niet verbazen als zij als eerste terug zijn op de maan om daar een taikonaut te laten landen. Vanzelfsprekend zetten deze ontwikkelingen andere naties aan om te willen bijblijven. Er is een nieuwe space race gaande.

Waarom gaan we eigenlijk terug naar de maan?
Aanwezigheid op de maan is niet langer een kwestie van uitsluitend prestige. Er zijn belangrijke economische belangen om erbij te willen zijn. Europa heeft plannen om er een maanbasis te willen bouwen, Moon Village, waar mensen het langere tijd kunnen uithouden. Er ligt een grote hoeveelheid helium 3 opgeslagen, neergeslagen door de zonnewind. Er is berekend dat, wanneer we kernfusie onder de knie krijgen, er voor 1000 jaar aan energie ligt opgeslagen op de maan. Economische belangen zijn altijd een belangrijke drijfveer geweest voor de exploratie van onbekende bestemmingen. Met de maan is dat niet anders.

Er zijn naast nationale ruimtevaartagentschappen als ESA en NASA ook commerciële ruimtevaartbedrijven zoals SpaceX van Elon Musk actief? Hoe zit dat?
‘Ruimtevaartagentschappen als NASA en ESA lopen voorop met hun programma’s om kennis te vergaren en onderzoek te doen. Zij plaveien de weg voor bedrijven als SpaceX van Elon Musk. Commerciële ondernemingen houden zich vooral bezig met praktische toepassingen zoals het ontwikkelen van herbruikbare raketten en voorraadschepen. Nu er astronauten naar het internationale ruimtestation ISS gaan met ruimteschepen van SpaceX en binnenkort van Boeing, en we in de nabije toekomst naar de maan kunnen terugkeren, gaan de ontwikkelingen op het gebied van bemande ruimtevaart in de versnelling.’

Gaan we straks echt op honeymoon naar de maan?
‘Je kunt er rekening mee houden dat onze achterkleinkinderen op vakantie kunnen in de ruimte. Zoals met iedere ontwikkeling duurt het even voordat een dienst betaalbaar wordt en voor iets grotere aantallen geschikt gemaakt. In de scheepvaart en de luchtvaart hebben we dezelfde ontwikkeling gezien. We moeten geduld hebben, maar het zijn fascinerende ontwikkelingen. Stel je zo’n hotel toch eens voor: dat is nog eens a room with a view…

Wat wordt de grootste historische gebeurtenis waarvan wij in de komende jaren getuige zullen zijn?
Dat zal ongetwijfeld het moment zijn waarop de eerste mens voet zet op Mars. We zijn al tientallen jaren bezig met onderzoek en ontwikkeling om dat mogelijk te maken, en het duurt nog wel een aantal jaren voordat het zo ver is. Net als in de jaren zestig is de opdracht enorm kostbaar en uitermate ingewikkeld. Een reis naar de maan duurt drie dagen, die naar Mars vele maanden en onderweg is ruimtestraling een groot probleem. Op Mars zelf is het bitterkoud, er is geen dikke dampkring om ons te beschermen tegen de levensgevaarlijke straling. Er is geen water, geen zuurstof. Je moet er een ruimtepak dragen en ondergronds leven, je eigen gewassen verbouwen waar geen ziektes in mogen komen. De kleine gemeenschap waarin je leeft, moet ondanks deze levensbedreigende omstandigheden prettig met elkaar blijven omgaan. Een medisch probleem kan al snel fataal zijn. Kortom: de uitdaging is groot maar er komt een dag dat de mens deze volgende reuzensprong zal maken.’

Zal een reis naar de ruimte helpen om mensen een groter besef te geven van onze kwetsbare planeet?
‘Het liefst zou ik iedereen meenemen op ruimtereis. De reis is spannend, het zweven fantastisch en het uitzicht fenomenaal. Het zien van die prachtige blauwe bol in het zwarte niets doet je beseffen: deze prachtige aarde is ons thuis. We delen deze planeet met alle mensen, dieren en planten. Dit is wat we hebben, hier moeten we het met elkaar rooien. De ontwikkelingen in de ruimtevaart gaan steeds verder, we gaan terug naar de maan en uiteindelijk naar Mars, maar het heelal is uitermate vijandig. Dit is de enige plek waar we echt thuishoren. ‘Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Alex Roeka - Nieuwe Dromen | Winnaar Poelifinario 2022

Alex Roeka

Nieuwe Dromen | Winnaar Poelifinario 2022
za 23 dec 20.30 uur

informatie Meer info

Boekestijn & de Wijk - Voorspellen de toekomst

Boekestijn & de Wijk

Voorspellen de toekomst
zo 18 jun 20.00 uur

informatie Meer info

Patrick Nederkoorn en Sjoerd Groeskamp - Overvloed

Patrick Nederkoorn en Sjoerd Groeskamp

Overvloed
ma 12 jun 20.30 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Interview De Verleiders door de bank genomen 2023

Een interview met De Verleiders

Bijtende humor, snelle scènes en een rollercoaster aan feiten

kalender vr 2 juni 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 18.00 uur)

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.