Oude koeien uit de sloot halen met Johan Wevers

kalender do 29 oktober

Een collega die met een geldkistje in de handen verschrikt een zaal vol publiek inkijkt of de brandwacht die nietsvermoedend het podium opwandelt. Toenmalig toneelmeester Johan Wevers, inmiddels 41 jaar in dienst bij Zwolse theaters, vertelt over de fratsen achter de schermen. Hij kan er een boek over schrijven.

In woord en gebaar verhaalt Johan Wevers over die tijden. Hoe oud-collega Dik aan het Rot nietsvermoedend het podium opstiefelt. “Dik werkte bij de kassa. En de opbrengsten van de programmaboekjes werden altijd verdeeld met de gezelschappen. Hij werkte er nog maar net. Mijn vader (Johan Wevers sr. red.) zat in de regie aan de overkant van het podium van wat nu de Hemminkzaal is. En Dik staat aan de andere kant met dat geldkistje te gebaren wat-ie ermee moet. Mijn vader wenkte hem dat hij moest komen. Ik weet niet wat hem bezielde, maar hij wandelt zo het podium op. Halverwege kijkt hij verschrikt die volle zaal in. Dat incident heeft hem tot zijn pensioen achtervolgd. En we hielpen hem er natuurlijk ook graag aan herinneren. Het was ook zo komisch. Zie je ‘m staan daar met dat geldkistje? Vervolgens trekt-ie een sprintje. Hij is bij mijn weten nooit meer in de buurt van het podium geweest.”

Of de brandwacht die ineens nietsvermoedend midden op het podium beland. “Die brandwachten waren vroeger verplicht. Ze zaten bij elke voorstelling op het zijtoneel met een emmertje water. Voor het geval er brand uitbrak. Grote flauwekul natuurlijk. We zeiden toen nog; ‘Wat moet je toch met een emmertje water met al die elektronica.’ Later zat-ie daar met een emmertje zand. Zie je ‘m zitten? Tot eind jaren tachtig was het verplicht. Daarna kwamen de rookmelders en een brandmeldinstallatie. Die brandwachten waren vrijwilligers en die vonden die schouwburg-diensten wel prima. Ze zaten mooi eerste rang en als ze er niet zoveel aan vonden, liepen ze wat rond. Dat deed die brandwacht dus ook. Hij dacht dat-ie tijdens de Haagse Comedy achter het achterdoek langs liep, maar ineens stond ie op het podium. Hij wist niet hoe snel hij van het podium moest komen. Hij schrok zich wezenloos.“

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Hamlet, de familievøørstelling 8+ - Theater Rotterdam

Hamlet, de familievøørstelling 8+

Theater Rotterdam
16 t/m 17 mrt

informatie Meer info

Conny Janssen Danst - BROOS

Conny Janssen Danst

BROOS
vr 25 jan 20.00 uur

informatie Meer info

Hans Croiset en Elsie de Brauw | Theater Rotterdam - Heisenberg

Hans Croiset en Elsie de Brauw | Theater Rotterdam

Heisenberg
wo 27 feb 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Anti-Blue Monday voorstellingen

Anti-Blue Monday voorstellingen

Omdat er altijd wat valt te lachen!

kalender ma 21 januari 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op