Oude koeien uit de sloot halen met Johan Wevers

kalender do 29 oktober

Een collega die met een geldkistje in de handen verschrikt een zaal vol publiek inkijkt of de brandwacht die nietsvermoedend het podium opwandelt. Toenmalig toneelmeester Johan Wevers, inmiddels 41 jaar in dienst bij Zwolse theaters, vertelt over de fratsen achter de schermen. Hij kan er een boek over schrijven.

In woord en gebaar verhaalt Johan Wevers over die tijden. Hoe oud-collega Dik aan het Rot nietsvermoedend het podium opstiefelt. “Dik werkte bij de kassa. En de opbrengsten van de programmaboekjes werden altijd verdeeld met de gezelschappen. Hij werkte er nog maar net. Mijn vader (Johan Wevers sr. red.) zat in de regie aan de overkant van het podium van wat nu de Hemminkzaal is. En Dik staat aan de andere kant met dat geldkistje te gebaren wat-ie ermee moet. Mijn vader wenkte hem dat hij moest komen. Ik weet niet wat hem bezielde, maar hij wandelt zo het podium op. Halverwege kijkt hij verschrikt die volle zaal in. Dat incident heeft hem tot zijn pensioen achtervolgd. En we hielpen hem er natuurlijk ook graag aan herinneren. Het was ook zo komisch. Zie je ‘m staan daar met dat geldkistje? Vervolgens trekt-ie een sprintje. Hij is bij mijn weten nooit meer in de buurt van het podium geweest.”

Of de brandwacht die ineens nietsvermoedend midden op het podium beland. “Die brandwachten waren vroeger verplicht. Ze zaten bij elke voorstelling op het zijtoneel met een emmertje water. Voor het geval er brand uitbrak. Grote flauwekul natuurlijk. We zeiden toen nog; ‘Wat moet je toch met een emmertje water met al die elektronica.’ Later zat-ie daar met een emmertje zand. Zie je ‘m zitten? Tot eind jaren tachtig was het verplicht. Daarna kwamen de rookmelders en een brandmeldinstallatie. Die brandwachten waren vrijwilligers en die vonden die schouwburg-diensten wel prima. Ze zaten mooi eerste rang en als ze er niet zoveel aan vonden, liepen ze wat rond. Dat deed die brandwacht dus ook. Hij dacht dat-ie tijdens de Haagse Comedy achter het achterdoek langs liep, maar ineens stond ie op het podium. Hij wist niet hoe snel hij van het podium moest komen. Hij schrok zich wezenloos.“

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Best of Broadway - met Stanley Burleson, Willemijn Verkaik e.a.

Best of Broadway

met Stanley Burleson, Willemijn Verkaik e.a.
wo 29 mei 20.00 uur

informatie Meer info

No Joke 14+ | première - TEN Producties

No Joke 14+ | première

TEN Producties
zo 26 mei 20.00 uur

informatie Meer info

'T Schaep met de 5 Pooten

'T Schaep met de 5 Pooten

28 t/m 30 nov

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

28 mei in Schouwburg Odeon

kalender di 30 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op