Samen ontdekken: prikkelarm naar het theater

kalender vr 24 februari

In samenwerking met Toegankelijk Zwolle zet Zwolse theaters de eerste stappen in een toegankelijk cultureel aanbod. Na een succesvolle try-out met muziektolken op het podium, is er deze maand getest met prikkelarm theaterbezoek. Ervaringsdeskundige Wendy vertelt hoe zij met haar dochter op een prikkelarme manier een magische jeugdvoorstelling bezocht.

 

“Wat een bijzondere ervaring! Op zondag 19 februari mochten wij als gezin bij wijze van try-out met onze dochter Elin naar de voorstelling De Kleine IJsbeer van Theater Stof. Elin heeft het syndroom van Dravet waarbij er ook sprake is van snel overprikkeld zijn door (harde) geluiden, beweging en/of licht. Theaterbezoek is daarom voor haar geen vanzelfsprekendheid, maar als vijfjarige wel iets wat ze heel graag wil en wij als gezin met haar. In samenwerking met Zwolse theaters heb ik als moeder mee mogen denken over op welke wijze theater toegankelijker gemaakt kan worden voor mensen met prikkelgevoeligheid. Theater Stof was meer dan bereid hieraan mee te werken. Ook Jesse (schoolgenootje van Elin en ook prikkelgevoelig) en zijn moeder mochten aanwezig zijn. En wat was het leuk en fijn! Elin en Jesse hebben genoten en daarmee wij als ouders ook.

 

Met de gemaakte aanpassingen (aparte ingang, aparte ruimte om rustig te acclimatiseren en terug te kunnen trekken als het even niet gaat tijdens de voorstelling en na afloop apart nog even mogen knuffelen met Lars de ijsbeer) werd het theater voor Elin en Jesse ineens een stuk laagdrempeliger en een hele fijne ervaring. Ook de dames van Theater Stof gaven na afloop aan dat zij juist theater willen maken voor iedereen. Dat dit mogelijk was op deze manier was ook voor hen een extra cadeautje. We hopen in de toekomst vaker de mogelijkheid te hebben om op deze aangepaste wijze het bezoek aan het theater voor Elin en alle andere kinderen en hun gezinnen voor wie dat niet vanzelfsprekend is i.v.m. prikkelgevoeligheid om samen naar het theater te gaan, mogelijk te maken. Dank je wel Zwolse theaters voor deze ervaring!”


 

Herhaling in volgend seizoen

Zwolse theaters is van plan om het volgende seizoen een aantal voorstellingen aan te wijzen waarbij gefaciliteerd kan worden in een prikkelarm theaterbezoek. De voorbereidingen voor het nieuwe programma is in volle gang. Eind mei gaat het nieuwe programma in de voorverkoop.

 

De Prikkelarme Cultuuragenda

Benieuwd welk prikkelarm cultuuraanbod er in Nederland is? Neem dan een kijkje op: https://www.prikkelarmecultuuragenda.nl/

 

#EenToegankelijkeStadOntwikkelJeSamen

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Maarten van Rossem - Theaterlezing

Maarten van Rossem

Theaterlezing
ma 17 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Dorian | Het Nationale Ballet, de Junior Company en ISH

Dorian | Het Nationale Ballet, de Junior Company en ISH

di 23 mei 19.30 uur

informatie Meer info

NDT 2 - Climb the sky

NDT 2

Climb the sky
wo 19 apr 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Rockmusical Jesus Christ Superstart te zien in Zwolle

Rockmusical Jesus Christ Superstart te zien in Zwolle

Verkoop is gestart

kalender wo 22 maart 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 18.00 uur)

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.