Tonnen energie, skills en urban moves

kalender ma 31 augustus

Arthur Rosenfeld maakt met een team van acht jonge makers de dansvoorstelling 100% Selfmade, over vriendschap, durven falen, over het volgen van je hart en nietsontziende liefde voor dans. Op zondag 8 november speelt deze coproductie van DOX/Maas theater en dans in Zwolle.

interview met choreograaf Arthur Rosenfeld

Out of the (break)box
De acht jongens zijn stoere gasten, van oorsprong breakers. Maar 100% Selfmade is meer dan een breakdance-show. Arthur Rosenfeld: “De jongens komen allen uit de urban mix-hoek, allemaal  net een beetje anders. Iedereen probeert over zijn eigen grenzen en out of the box te komen, dat is de basis waar we mee werken. We proberen ieders specialiteiten op zo’n manier te gebruiken dat het origineel en verrassend is. Uiteindelijk is het ook een stuk theater en spelen ze zichzelf.”

Waar of niet waar
Ze spelen zichzelf, dus 100% Selfmade is 100% waar gebeurd? Rosenfeld: “Dat is het spelletje natuurlijk. Het gaat allemaal over: wat is echt en wat is niet echt? Gebeuren er dingen per ongeluk of was het de bedoeling? Soms is men bang dat jongeren snel de aandacht kwijt raken, maar voor hen werkt dit gegeven wonderwel: het is heel spannend dat ze niet weten of iets echt is of niet. Erg leuk om daar mee te spelen.”

Acht mannen
Naast een levensgroot videoscherm wordt het podium ingenomen door acht mannen. Arthur: “Ik hoop dat het ons lukt om echt alle persoonlijkheden te laten zien. Die zijn zo mooi verschillend. Ik maak deze voorstelling vanuit een fascinatie voor wie en wat zij zijn. Acht jongens is natuurlijk heel veel, maar mijn doel is dat, als je de voorstelling gezien hebt, je hen allemaal kent. Tegelijkertijd is het ook een groep, ze hebben hun eigen wereldje met hun eigen codes en ik blijf een buitenstaander. Voor het maakproces werkt dat juist goed, spannend. Het communiceren is een extra uitdaging. De taal die ze spreken, de manier waarop ze spreken, ik volg de helft van wat ze zeggen. Ze hebben niet alleen codes maar ook eigen ideeën over wat bijvoorbeeld een cliché is. Ze moeten ‘opgevoed’ worden, maar ik ook door hen. We kunnen veel van elkaar leren.”

Energie
In de repetitieruimte is een enorme hoeveelheid energie voelbaar. “De grootste uitdaging is dat onder controle te houden, die jongens hebben zoveel energie. Het zijn fysieke types, stoer maar ook kwetsbaar met sterke lichamen en veel kracht. Wat die kunnen! En als ze even pauze hebben, gaan ze om te ontspannen allerlei oefeningen doen. Ze voelen zich het meest veilig in actie. Niets of weinig doen is heel moeilijk.”

Tegenvallers maken je sterk
Is er een constante battle onderling? “De sfeer is niet competitief en dat is ook de code van de wereld waar zij in leven. Competitie is alleen een spelletje dat jou ondersteunt, dat je tot competentie dwingt. Tegenvallers maken je sterk.”

Sell out
Waarom wilde je werken met het thema authenticiteit. Rosenfeld: “Ik ben daar altijd mee bezig, of het is een streven om er mee bezig te zijn. Iedereen staat onder druk om zichzelf te maken en te verkopen vandaag de dag. De ‘sell out’ is heel groot en je moet daar een evenwicht in vinden. Authentiek zijn maar tegelijkertijd ontoegankelijk werkt ook niet. Jezelf serieus nemen maar ook om jezelf kunnen lachen. Dat dubbele, daar gaat het over.”

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Best of Broadway - met Stanley Burleson, Willemijn Verkaik e.a.

Best of Broadway

met Stanley Burleson, Willemijn Verkaik e.a.
wo 29 mei 20.00 uur

informatie Meer info

't Schaep met de 5 Pooten - naar de oorspronkelijke televisieserie van Eli Asser en Harry Bannink

't Schaep met de 5 Pooten

naar de oorspronkelijke televisieserie van Eli Asser en Harry Bannink
28 t/m 30 nov

informatie Meer info

De wereld volgens John - Het Nationale Theater

De wereld volgens John

Het Nationale Theater
di 28 mei 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Puber! Neem je vader, moeder, tante, opa gratis mee naar No Joke!

Puber! Neem je vader, moeder, tante, opa gratis mee naar No Joke!

Zondag 26 mei om 20.00 uur gaat No Joke in premiere

kalender di 21 mei 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op