Duik samen met Sven Ratzke in het universum van David Bowie

kalender do 20 februari

Internationaal gelauwerde Bowie-hommage van Ratzke komt naar Zwolle.

De internationale entertainer en zanger Sven Ratzke duikt opnieuw in het universum van legende David Bowie. Na succesvolle premieres in New York, Berlijn, Zürich en eind januari nog in Christchurch in New Zeeland, is hij nu eindelijk ook gewoon te zien in zijn thuisland Nederland. Donderdag 13 februari speelt hij deze persoonlijke en tegelijk intieme als extravagante Bowie-hommage in Schouwburg Odeon.

Opnieuw een Bowie-hommage. Wat is er anders dan je vorige show Starman? Krijgt het publiek een totaal andere show te zien?
Jazeker! In 2015 tourde ik met de show Starman, een show die ik over de hele wereld speelde en die een duik was in het jaren ‘70 repertoire van Bowie. Bowie had mij zijn persoonlijke toestemming gegeven om met zijn werk aan de gang te gaan. Wat natuurlijk heel eervol was. Tijdens die tour overleed Bowie volledig onverwacht. Dit kwam als een schok. De voorstelling werkte als een troost voor velen. Dat was fijn, maar zo was hij natuurlijk nooit bedoeld. Ik heb het jaar daarop een andere show gemaakt, maar ik wist dat ik nog lang niet klaar was met Bowie. Hij liet me niet los. Daarom nu Where Are We Now. Dit is een (veel) intiemere show geworden, die een nieuw licht werpt op zijn prachtige songs. Alleen een pianist en mijn stem. De voorstelling is een mix van mooie songs en amusante verhalen die vaak tussen fictie en werkelijkheid balanceren.

Mensen zouden denken dat je Bowie imiteert, maar zijn vaak blij verrast dat je het je zo eigen maakt. Hoe zing je Bowie?
Bowie moet je eigen maken, je moet het niet na zingen. Mensen die simpelweg een tribuut show verwachten zullen ook bedrogen uitkomen. Ik maak de songs me eigen, (van mezelf,) maar zonder Bowie daarin te verliezen. Dat is denk ik ook wat de show internationaal zo succesvol maakt. Bowie was als artiest uniek en vond zichzelf steeds weer nieuw uit, daar kun je alleen een eigenzinnig hommage aan brengen. Tevens laat ik zien een wat voor een groot liedjesschrijver hij was.

Waar komt de titel Where Are We Now vandaan?
Van zijn voorlaatste album. De songs in deze show beslaan meer dan 40 jaar muziekgeschiedenis. Van 1970 tot aan zijn laatste imposante album Blackstar. De titel stelt een belangrijke vraag: waar zijn wij nu. Waar sta je nu op die levenslijn die je bewandelt als mens. Wat ligt er in het verleden, wat wellicht in de toekomst? Het is goed om in deze drukke tijden soms even stil te staan en je dat af te vragen. Het mooie is ook dat Bowie het verleden vaak met het heden verbond. In zijn nummers stelt hij veelal prachtige vragen en geeft ook troost. 

Je bent een haast on-Nederlandse verschijning: veelal in gehuld in kostuums van beroemde designers en soms sta je met een heel orkest op de bühne. Je speelt in wereldsteden maar net zo goed in de kleinere theaters in de provincie. Het maakt je een beetje ongrijpbaar, mensen weten vooraf niet zo goed wat ze van je kunnen verwachten, maar lopen toch altijd omvergeblazen de zaal weer uit.

Ja dat klopt. Ik hou van een beetje glamour en van transformatie. Ik hou van echte sterren, die hun vak beheersen. In het theater mag je ook even dromen, in een andere wereld terecht komen. Maar ik hou ook van authentiek. Dus onder die glamour laag zit gewoon een normale jongen hoor. Ik vind het heerlijk om ook weer gewoon naar bijvoorbeeld Almelo te komen, ik speel daar al jaren. Het is juist goed en leuk om mijn voorstelling om allerlei plekken te spelen, van groot tot klein. Iedereen is welkom bij mij. Als het maar oprecht is. Wat ik nu ook heerlijk vind is om met Where Are We Now publiek zowel diep te ontroeren als wel aan het lachen te maken. Dat is voor mij de ultieme combinatie voor een goede theateravond. 

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Juf Roos gaat op avontuur 2+

Juf Roos gaat op avontuur 2+

zo 30 apr
14.00
16.00

informatie Meer info

Dans op donderdag | Schweigman& DOX - Eros

Dans op donderdag | Schweigman& DOX

Eros
20 t/m 21 apr

informatie Meer info

Dorian | Het Nationale Ballet, de Junior Company en ISH

Dorian | Het Nationale Ballet, de Junior Company en ISH

di 23 mei 19.30 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Vanaf 3 april Pin Only

Vanaf 3 april Pin-Only bij Zwolse theaters

In Schouwburg Odeon en Theater de Spiegel

kalender do 30 maart 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 18.00 uur)

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.