Een rechter bij improvisatietheater, maar waarom?!

kalender wo 14 september

Aanstaand weekend is het dan zover, dan wordt voor de allereerste keer het Theatersport Toernooi van het Noorden gehouden. Theatersport is een vorm van improvisatietheater die menigeen wel kent van de Lama's en De Vloer Op. Het grote verschil is nu dat er iedere keer twee teams elkaar improviserend en acterend bevechten. Deze, in totaal 10, teams komen uit de provincies Groningen, Friesland en Overijssel.

En zoals dat gaat in het theater zijn de spotlights vooral op de acteurs gericht. Alleen schijnen we nu het licht op iemand die van cruciaal belang is tijdens een theatersportwedstrijd, maar waar je eigenlijk nooit iets van hoort: de rechter.

Tijdens een theatersportwedstrijd wordt het spel beoordeeld door een aantal rechters, een deskundige jury. Harm Jan Doornbos is een van de rechters die tijdens het Theatersport Toernooi van het Noorden aan de bak moet.

Wat doet een rechter tijdens een theatersportwedstrijd?
"Simpel gezegd: scènes beoordelen. Maar zo simpel is het eigenlijk ook weer niet. Al gaat de meeste aandacht uit naar de spelers op het podium, als rechter maak je ook deel uit van de voorstelling. En met belangrijke taken. We bewaken de tijd tijdens de voorstelling: het mag niet te lang duren. Maar nog belangrijker, we ondersteunen de spelers en hun scènes: als het niet lekker loopt op het podium kunnen we vanaf de zijkant coachen. Input geven zodat het wat lekkerder loopt."

Maar bij een rechter denk je toch al snel aan een streng persoon...
"Bij een klassieke theatersportwedstrijd kan dit zeker het geval zijn. Dan is je taak als rechter om alle negativiteit in de zaal naar je toe te trekken. Alles wat er op het podium gebeurt, blijft improvisatie. Dus dan kan het voorkomen dat een scene tenenkrommend is. Voor spelers en publiek. En op zo'n moment trekt de rechter, door bijvoorbeeld onredelijk negatief commentaar op het spel te geven, alle negatieve emoties naar zich toe. Weg van de spelers. De rechter is dan ook meer een typetje."

Maar dit weekend is niet een klassiek theatersport toernooi?
"Nee, we doen het nu net iets anders en ben ik mijzelf. De taak van de rechters zal meer coachingsgericht zijn en met veel positieve feedback. Hierdoor maken we er een leuk en aantrekkelijk toernooi van voor spelers en publiek!"

Rechters mogen rode kaarten trekken. Wanneer doe jij dit?
"Ik vergelijk de rechter weleens met een scheidsrechter bij voetbal: die bewaakt het spel en trekt de rode kaart bij situaties die niet de bedoeling zijn. Bij theatersport doen we dit als spelers bijvoorbeeld racistische of seksueel getinte opmerkingen maken. Dit mag alleen als het functioneel voor de scene is."

Wil je niet liever zelf op het podium als speler staan?
"Ik ben ooit eens begonnen als speler. Op een gegeven moment word je gevraagd om eens te rechteren en dat ben ik naast het spelen ook blijven doen. Met mijn bedrijf Improsa geef ik veel trainingen aan theatersporters, dan ben je ook vanaf de zijlijn aan het coachen, net zoals de rechter doet. Dus die rol ligt mij wel."

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Hamlet, de familievøørstelling 8+ - Theater Rotterdam

Hamlet, de familievøørstelling 8+

Theater Rotterdam
16 t/m 17 mrt

informatie Meer info

Urban Myth - Celia! - Een swingende voorstelling over persoonlijke idealen en solidariteit

Urban Myth - Celia!

Een swingende voorstelling over persoonlijke idealen en solidariteit
di 19 feb 20.00 uur

informatie Meer info

Hans Croiset en Elsie de Brauw | Theater Rotterdam - Heisenberg

Hans Croiset en Elsie de Brauw | Theater Rotterdam

Heisenberg
wo 27 feb 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

“Nog groter, professioneler en internationaler”

“Nog groter, professioneler en internationaler”

Producent Richard Schoonhoven over zijn tweede Journey Through Blackgospel

kalender vr 25 januari 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op