Vijf vragen aan… René Geerlings

kalender do 14 januari

In seizoen 2015-2016 gaat bij BonteHond de productie Know me (12+) touren. Know me is geïnspireerd op het leven van de illustere zanger uit de jaren ’80 Klaus Nomi.
Vijf vragen aan de regisseur René Geerlings.

Met Aap en Beer en Niet huppelen maakte je (samen met Job Raaijmakers) zeer succesvolle kleuterproducties. Wat is voor jou de overeenkomst tussen een kleuterpubliek en een jongerenpubliek?
Het zijn beide heel duidelijke publieksgroepen, anders dan 8+. Zowel jongeren als kleuters zijn conservatief en zich erg bewust van wat wel en niet kan. En beiden reageren graag hardop als ze er wat van vinden. Maar het zijn ook allebei heel eerlijke publieksgroepen: je moet ze er echt bijhouden, en ze vinden snel iets niet leuk of zijn afgeleid. Je moet ze voor zijn, want ze haken keihard af als ze de code die je gebruikt, doorhebben. Je kunt ze in ieder geval niets wijsmaken.

Is er ook een verschil tussen kleuters en pubers?
Kleuters zijn opener en heel meegaand, terwijl jongeren obstinaat zijn: als jij “ja” zegt, zeggen zij “nee”, zij willen niet gestuurd worden. Ze kijken, anders dan kleuters, meer als groep dan als individu, de groepsdruk is enorm. “Wat vindt degene naast me ervan?” speelt een grote rol. Ik wil jongeren laten zien dat ik ze begrijp, maar tegelijk laten zien hoe het ook anders kan. Ze zijn heel kwetsbaar, terwijl ze dat niet mogen laten zien. Ik begrijp pubers in die zin heel goed, kan me nog goed herinneren hoe het was om puber te zijn.

Waarom spreekt een figuur als Klaus Nomi jongeren van deze tijd aan?
Als hij opkomt, zal het publiek van nu, net als in de jaren ’80, nog steeds denken: “What the fuck…?” Klaus Nomi was vreemd, héél theatraal, niet gemaakt voor de commercie, hij wilde niet behagen. Hoe kun je tegenwoordig nog origineel zijn? Bijna alles lijkt al gedaan, of wordt meteen door de commercie opgepikt. Ik wil graag laten zien dat er nog andere ruimtes zijn om te ontdekken, creatieve vrijheid promoten, als steun in de rug. Je hoeft niet altijd een meeloper te zijn. Daarom zet ik naast Klaus Nomi een jongen die in het hier en nu leeft, maar net als Nomi buiten de groep valt.

Hoe gaat het er op toneel uitzien?

Beeldend kunstenaar Marijn Akkermans maakt het toneelbeeld. Waarschijnlijk wordt dit tamelijk abstract. Klaus Nomi had zichzelf getransformeerd tot een personage dat van outer space kwam. Hij trad voornamelijk op in de New Yorkse undergroundcafé´s van de jaren ’70 en ’80: rokerig en donker. Die sfeer moet het toneelbeeld in zijn scènes ook krijgen. Hij moet hoger staan dan de rest, op een podium, alsof hij uit de ruimte komt. Het decor moet ook kunnen transformeren naar andere ruimtes als de jongenskamer van de hoofdpersoon, of zijn klaslokaal, dus we gaan waarschijnlijk met verrijdbare stukken werken. En lichtgebruik gaat een belangrijke rol spelen hierin.

Hoe ga je het verhaal van de hoofdpersoon, een jongen in het hier en nu, en Klaus Nomi verweven?
Ik ga ze door elkaar heen monteren, als sprongen in de tijd, à la The Hours. Beide verhaallijnen, maar eigenlijk al mijn voorstellingen, hebben het verhaal van de buitenstaander, degene die zich niet conformeert en dus buiten de groep valt, er niet bij hoort. Ik wil namelijk laten zien dat we allemaal buitenstaander zijn, allemaal mens.

Know Me is vrijdag 22 januari te zien in Schouwburg Odeon.

Meer info

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

No Joke 14+ | première - TEN Producties

No Joke 14+ | première

TEN Producties
zo 26 mei 20.00 uur

informatie Meer info

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019 - met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019

met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.
22 t/m 23 mei

informatie Meer info

De wereld volgens John - Het Nationale Theater

De wereld volgens John

Het Nationale Theater
di 28 mei 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

Het Nationale Theater speelt met vuur in ‘De wereld volgens John’

28 mei in Schouwburg Odeon

kalender di 30 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op