Marcel Stomp: "Mensen verleiden om met elkaar te durven dansen, zet mij in beweging."

kalender wo 24 januari

Marcel Stomp [82] is dansleraar, mensenmens, open boek, voormalig basisschool- en pabo-docent, Zwollenaar geboren in Paramaribo en heeft het sterrenbeeld Steenbok.


Wat zet jou in beweging?


“Ten eerste mijn gezondheid. Ik heb het geluk dat ik op mijn leeftijd maar twee soorten medicijnen slik en dat ik elke ochtend weer fris en monter opsta. Om dat zo te houden, zorg ik goed voor mezelf: door zo nu en dan een bezoekje aan de huisarts te brengen, kan en durf ik binnenkort voor het eerst in 11 jaar weer naar Curacao te gaan.


Daarnaast kom ik in beweging om dansles te geven aan senioren. En die dansles gaat veel verder dan leren dansen alleen. Dat heeft te maken met mijn filosofie: twee mensen die samen dansen, zijn instrumenten die van elkaar leren hoe ze bespeeld moeten worden. Je leert als het ware welke snaren te raken. Zo gaat het ook in het leven: blijf je hangen in wat je altijd hebt gedaan, dan kom je nooit uit je - ik vind het een rotwoord maar gebruik het toch - ‘comfortzone’. Soms duurt het tien lessen totdat mijn leerlingen echt met elkaar gaan dansen. Ik zet me in om langzaam de lagen af te pellen, die mensen ervan weerhouden om samen te dansen, en fysiek te durven zijn. Als die lagen weg zijn, gaan we dansen.”


Wat is jouw lievelingsplek in Zwolle?


“Mijn lievelingsplek is thuis. De straat waarin ik woon. Sinds mijn vrouw niet meer thuiswoont, verhuur ik de bovenverdieping aan een jong stel en ben ik naast bewoner ook concierge. Dat vind ik leuk. Die plek is echt thuis. Nadat we twee keer zijn verhuisd, moesten we een aantal jaar geleden op zoek naar een huis voor mij alleen. Mijn vrouw kon wegens haar gezondheid niet meer thuis wonen. Ik weet nog toen ik aan kwam fietsen en de makelaar het pand verliet. Toen ik binnenstapte, wist ik: dit is het. En dat terwijl het toen nog een enorme bouwval was. Dat heb ik ook met de plek waar ik dans: het moet prettig voelen. De conclusie? Ik ben een echt gevoelsmens.”


Wat wens je voor Zwolle?


“Sinds mijn aankomst in Zwolle in 1984 is er veel veranderd. Ik herinner mij nog dat ik destijds een fietsrit wilde maken maar nergens een flesje fris kon kopen. Nu loop je het Bethlehemkerkplein, Grote Marktplein of de Nieuwmarkt op en vind je overal horeca. Dat brengt veel gezelligheid met zich mee. Naast die gezelligheid wens ik Zwolle ook meer begrip, saamhorigheid en dienstbaarheid naar elkaar toe.

Toen ik met mijn vrouw gearmd door de stad liep, zag ik het stel dat ons naderde elkaar steviger vastpakken en uitwijken toen ze ons zagen aankomen. Ik ben natuurlijk die donkere man met de grote hoed. Bij het passeren liep ik langs de man en zei op een bekakte toon met vriendelijke glimlach: “goedemiddag!”. Hij schrok even maar lachte wel. Ik doe dan misschien een beetje gek, maar laten we toch eens wat vriendelijker zijn naar elkaar.”

 

Wat maakt jou het meest gelukkig?


“Op een mooie zomerdag, jaren geleden, werd het biertje Corona geimporteerd naar Zwolle door La Cucaracha. Mensen trokken naar het Bethlehemkerkplein. Ik kwam oude vrienden tegen van Curacao die samen met hun dochter op pad waren. Zij had haar bul-uitreiking gehad. Er speelde een band en we begonnen te dansen: de ouders met elkaar en ik met die dochter. Er ontstond een soort driehoeksverhouding tussen ons (de beide dansers) en de band. Als wij een beweging maakten, reageerde de band en andersom. Mensen gingen aan de kant en we stonden in een kring. Als je elkaar via dans zo leert kennen, non-verbaal, word ik heel gelukkig. Samen dansen en het publiek vermaken, die herinneringen zijn de aller zaligste momenten.”

 

Neem ook eens een kijkje bij: .


nieuws diagonale streep Club cele blog

Club Cele | Spoken Word: Powervrouw - Johan Bos

Spoken Word: Powervrouw

Door leercollega Johan Bos

kalender ma 15 april 2019

informatie Meer lezen

Volg club cele op

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op