Maker Anne Maike over We Are Here

kalender vr 6 mei

Ik wil je bedanken voor dat je dit leest. Dit betekend dat je universeel geintereseerd bent. Dat je nieuwsgierigheid toont voor dat wat algemeen geldig is. Aandacht voor wat er om je heen is. Voor waar je deel van uit maakt. Voor wat het geheel beslaat. Niet alle mensen delen deze belangstelling. Sommige kijken slechts naar zichzelf, sommige kijken naar anderen, dit maakt de wereld een rare verdeelde plek. Maar jij toont interesse, in dat wat buiten jezelf is, want jij bent dit aan het lezen. En dat vind ik te gek.

Het bedanken voor de universele interesse van mensen heb ik overgenomen van de heer Jan Voet. In de aanloop fase naar de voorstelling volgde ik een cursus sterrenkunde bij de geriddere heer Voet (“de naam is misschien laag bij de grond, maar ik houd mij bezig met verheven zaken”). Een passionele man van 83 die in de sterrewacht Vesta in Tuindorp Oostzaan groepjes cursisten besmet met zijn enthousiasme. Het was fantastisch om ons in schoolbankjes uit de jaren 70 te nestelen en naar een volgeschreven schoolbord te kijken. Daar probeerde wij grip te krijgen op waar wij deel van uit maken, waar de aarde is, waar het universum ophoudt, waarom wij bestaan en meer van die mooie gedachtekronkels die je als mens soms kunnen invallen. Termen als andromedanevel, proxima centauri, oortwolken, protonen, aardrotatie en equatoriale vlak maakten deel uit van het wekelijkse repertoire.

Het vette aan het universum is dat wij het al zo lang als we mensen zijn proberen te ontdekken, we proberen het ‘echt’ te begrijpen. We kennen allemaal die ene vakantie, dat je aan het strand naar boven zat te kijken, starend naar de sterren en dacht, hoe zit dit? Hoe heeft het zo kunnen komen? Dat wij bestaan. Dat wij ontstaan zijn. Je poogt te snappen dat er 4,5 miljard jaar geleden een grote moleculaire wolk instorte onder invloed van zwaartekracht en dat het merendeel van die massa zich concentreerde en zo onze zon vormde. En dat er toen vanuit het resterende materiaal planeten en manen zijn ontstaan. En dat een klonterige bol van rotsen, lava en oceanen uiteindelijk een planeet vormde die in het grote niets een vaste rotatie om de zon vond. En dat op die planeet, die verdeeld was tussen land en zee de eerste eencellige organismes zich gingen delen en dat er vanaf daar geen weg meer terug was. En dat toen vanuit het water, de geurspoor van het leven, heel langzaam, traag zelfs, maar niet minder doelgericht, de homo sapiens de aarde op is gekropen. En dan neem je nog een slok van de whiskey uit je meegebrachte veldfles en dan begin je over iets anders. Omdat we het niet geheel kunnen snappen, omdat het leven ‘gewoon’ door gaat.

Met die kennis in ons hoofd begonnen we aan een bijzondere repetitie periode voor de voorstelling ‘we are here’. We pogen middels het verhaal van de onbekende man van missie Apollo 11 (Michael Collins) het publiek mee op reis te nemen langs spacende en filosofische gedachtes. Heel vaak denk ik nog, hoe bijzonder moet het zijn om de aarde van grote afstand te zien, om echt te registreren dat de aarde rond is, in het zwarte niets hangt en iedere dag maar weer om de zon heen draait. Hoe verhoud ik me in godsnaam tot al deze fenomenen en vraagstukken die ons iedere dag omringen. Hoe verhoud jij je er toe?

 

Lief Zwolle, op 10 mei deel ik namens theatergezelschap Nineties Productions onze voorstelling met jullie. Laat je zien en horen, ik neem mn veldfles vol whiskey mee en staar graag met jullie naar de sterren.

Groet! Anne Maike

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi - Anti-sprookje voor volwassenen

Toneelgroep Oostpool speelt Bambi

Anti-sprookje voor volwassenen
wo 10 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Amadeus - De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY

Amadeus

De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY
12 t/m 13 nov

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Merkel

Electro-opera Merkel

Een ongrijpbaar personage in haar eigen electro-opera

kalender ma 18 maart 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op