Als je een dier zou zijn, liet ik je inslapen

Wie is er bang voor Virginia Woolf

kalender do 2 maart

Vrijdag 24 februari was het dan zover, mijn eerste theaterpremière! Vanuit mijn stage bij de Zwolse theaters mocht ik naar de voorstelling ‘Wie is er bang voor Virginia Woolf?’ Een eerste ervaring om niet te vergeten..

 Zwolle – Leiden

Vrijdagmiddag half vier, ik racete met mijn volgestouwde tas naar het station. Het was best een lange zit en aangezien ik niet meer bij de generatie hoor die zich kan vermaken door anderhalf uur uit het te raam te staren, was ik op alles voorbereid. Ik had mijn tabletje opgeladen en voorzien van een paar goede films, de mogelijkheden zijn oneindig in deze tijd. Al moet ik zeggen dat ook in een trein het best ongemakkelijk is wanneer er een heftige vrijscène op het scherm verschijnt net op het moment dat de buurman meegluurt. Daar hebben we in het theater gelukkig geen last van.

Het weerzien

In een prachtige samenloop van omstandigheden kon ik mijn zus meenemen naar het theater. Ik had haar een maand niet gezien, omdat ze op reis was geweest in Colombia, dus genoeg om bij te praten. Met twee goed gevulde maagjes vervolgden we onze route naar de Leidse schouwburg. Bij de deur stond een prachtig in het rood geklede portier, vergelijkbaar qua outfit met de vroegere ‘liftboys’. De entree was dus heel aangenaam en de kaartjes voor mevrouw Broekhuizen lagen netjes klaar.

Carine Crutzen op haar best

Voorafgaand aan de voorstelling besloot ik nog even het bekende verhaal weer eens door te nemen. Ik had er van gehoord en ook gezien dat er in het verleden veel opvoeringen van het stuk al waren geweest. Mijn zus en ik namen plaats met een wijntje en een notitieblokje in Baignoire D. De zaal werd verduisterd en een spot lichtte het podium op. Carine Crutzen maakte haar intrede als een aangeschoten Martha die na een feestje thuiskwam. Haar aanstekelijk lach nam direct de zaal over. Haar tegenspeler, Warre Borgmans, had ook met zijn Vlaamse accent snel de lachers op de hand.  

Vechthuwelijk

Waar naar mijn idee met name de kracht lag in dit stuk is hoe ‘Martha’ en ‘George’ elkaar tot op de grond aan het afbekken waren. Zoals de titel al aangaf, ging het er fel aan toe. “Onze zoon is het oogappeltje van onze drie ogen, want Martha is een cycloop”, aldus George. Het getrouwde stel schopt tegen alles en iedereen aan, heerlijk cynisch schouwspel voor mij als publiek. Ook het stel Nick en Honey, die op bezoek komen, verwerken hun eerste deukjes in hun ogenschijnlijke perfecte relatie door het verbale geweld dat George en Martha op hen afvuren. De mentale spelletjes die gespeeld worden zijn sluw, vurig en achterbaks.

Van loverboy tot bioloog

Toen ik dacht alles gehad te hebben was daar ook nog Dragan Bakema netjes in pak als hoogleraar aan de biologiefaculteit . Kun je je nog die dagen herinneren dat je op school ‘voorlichting’ kreeg? Bij mij was in ieder geval de film ‘Loverboy’ een middel om ons jonge meiden te behoeden voor soortgelijke praktijken. Dragan was de ‘bad guy’ in die film. Wat was dit een andere kant van hem. Ik genoot van zijn spel en degelijke articulatie, waarmee hij de rol van Nick kleur gaf. Een transformatie van grote klasse.

Staande ovatie

Het stuk  kwam ten einde en zo ook mijn eerste première. Ik was onder de indruk en stapte met een voldaan gevoel de trein in naar huis. Ik drukte mijn tablet aan, maar besefte dat ik na dit intense schouwspel helemaal geen zin had in een film. Ik sukkelde wat weg tegen het raam in de trein..
‘Wie is er bang voor Virginia Woolf?’ Ik… ik George.

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Orkater - 237 redenen om door te gaan

Orkater

237 redenen om door te gaan
di 21 mei 20.00 uur

informatie Meer info

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet - Theater Na de Dam

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet

Theater Na de Dam
3 t/m 4 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Citizen K., Onze Straat en De Wereld volgens John

kalender wo 3 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op