'Jazz is spannend, inspirerend en 't geeft je een gevoel van vrijheid'

Een gesprek met edelsmid en jazzliefhebber Wout Proot

kalender ma 2 november

“Jazz past bij mij. Het is vrijheid zonder grenzen. En waar het vandaan komt?”, vraagt edelsmid Wout Proot zich af. “Tja, mijn ouders zaten allebei in de kunst. Daar is wel het zaadje geplant denk ik. Van jongs af aan wilde ik onafhankelijk zijn.”

Een gesprek met edelsmid en jazzliefhebber Wout Proot.

Negen van de tien keer gaat hij op zaterdagavond naar ‘t Bimhuis in Amsterdam. Een uur en een kwartier met de auto, een concert van twee uur en dan gaat de reis weer terug. “Dan moet je wel een beetje gek zijn op jazz”, erkent hij glimlachend. Gelukkig heb je in de jazz veel van dat soort types.”

Vroeger speelde Wout in bandjes in Arnhem. Achter de drums speelde hij pop, symfonische rock, new wave en een beetje ska. “Dat was stoer toen hè? In Arnhem is de interesse voor muziek begonnen. En ergens in die periode ben ik de weg naar de jazz in geslagen.” Om er nooit meer van af te komen. Maar waarom jazz? “Weet je, ik ga ook naar jazzmuzikanten waarvan ik weet, dat het een uitdaging wordt. Je komt de meest bizarre instrumenten tegen, vaak hoor ik dan toch weer iets nieuws. Iets wat ik nooit eerder heb gehoord of gezien. Een vreemde combinatie van klanken en ritmes. Je ziet een drummer die op een bepaald moment slaat, waar normaal gesproken nooit iemand een mep zou geven. Jazz is spannend, inspirerend en ‘t geeft je een gevoel van vrijheid.”

De man die gehecht is aan vrijheid. Is dat terug te zien in zijn werk als edelsmid? “Ja”, gebaart hij om zich heen. “Wat je hier ziet, is totaal iets anders dan bij de standaard-juwelier. Wij maken vrijere sieraden en andere sferen. Als een klant open staat voor vrijheid, dan neem ik hem of haar mee naar die vormgeving. En als die vrijheid niet is gewenst, dan beweeg ik andersom mee.” Wout beweegt op het ritme van de klant, maar als edelsmid houdt hij zijn vrijheid. Net als die drummer. Jazz is spannend, inspirerend en ‘t geeft je een gevoel van vrijheid.’

De droom van Wout; een jazzcafé in Zwolle!
Wout zou graag zien dat er een écht jazzcafé terugkomt in Zwolle. Sterker nog; hij zou ondanks de drukte van zijn eigen bedrijf met liefde zo’n initiatief willen ondersteunen. “Nu is het nog fragmentarisch. Wouter Siemons maakt zich hard, zo ook Rik Elings, Odeon en The Livingroom. Als je alle jazzliefhebbers in de regio Zwolle optelt, dan moet zo’n café toch te realiseren zijn? En daarbij, jazzliefhebbers houden wel van een borrel.”

Contact
Proot Edelsmeden
Posthoornbredehoek 14
038 - 423 17 15
info@proot.nl
www.proot.nl

Neem ook eens een kijkje bij: .


diagonale streep Uitgelicht

Orkater - 237 redenen om door te gaan

Orkater

237 redenen om door te gaan
di 21 mei 20.00 uur

informatie Meer info

Onze straat - Het Nationale Theater

Onze straat

Het Nationale Theater
6 t/m 7 mei

informatie Meer info

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019 - met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.

Single Camping, de kampeerkomedie van 2019

met Tjitske Reidinga, Peter Blok e.a.
22 t/m 23 mei

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Bezoek drie voorstellingen van Het Nationale Theater voor € 39,-

Citizen K., Onze Straat en De Wereld volgens John

kalender wo 3 april 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op