HEIMAT NEUHOF (“Thuis Garbek”)

Silas Neumann

HEIMAT NEUHOF is een project van theatermaker Silas Neumann over de vlucht van zijn grootmoeder, 75 jaar geleden, van Garbek (Polen) naar Oberhausen (Duitsland). Samen met makers Wieger Steenhuis, Sebastiaan Flier en Sjef Mols gaat Silas de reis van zijn grootmoeder ervaren, onderzoeken en vastleggen om meer te begrijpen van dit stuk van de geschiedenis van zijn thuisland, Duitsland.  

Net als een vijfde van de Duitse bevolking, moest ook de grootmoeder van Silas vanuit het huidige Polen naar Duitsland vluchten in 1945 vanwege de snelle opmars van het Sovjet-leger. Voor haar is de streek die zij verliet altijd het beloofde land gebleven, terwijl zij er zelden over sprak. Silas volgt haar sporen, terug naar Neuhof. Wat is er nog over van de plek waar zijn grootmoeder zo naar verlangde? Waarom onderdrukte ze haar verlangen naar haar Heimat? Waar kwam de schaamte voor haar afkomst vandaan die zij voelde?  

Podcast 
De podcast HEIMAT NEUHOF vertelt het verhaal van de reis die de grootmoeder van Silas Neumann heeft afgelegd. Deze reis wordt door makers Wieger Steenhuis, Sebastiaan Flier en Silas Neumann in augustus 2020 omgekeerd afgelegd, van Oberhausen naar Garbek. Net als een merendeel van de Duitse bevolking, heeft de grootmoeder van Silas een tegenstrijdige houding, zowel schaamte als verlangen, ten opzichte van de plek die zei Heimat noemt. Met schaamte voor de eigen geschiedenis heeft zij het verlangen om deze plek op te zoeken, onderdrukt. De makers gaan tijdens de reis onderzoeken hoe men zich nu tot deze geschiedenis verhoudt. Ze onderzoeken welke rol schaamte, nostalgie en nationalisme nu hebben. Tijdens deze reis wordt u, middels een wekelijkse, nieuwe podcast, mee op reis genomen.

Zondag 6 september: Dag van de Heimat 
Op zondag 6 september 2020 komen de makers terug in het theater met hun verhalen. Dit is de dag van de Heimat, een herdenkingsdag voor ontheemden. Een dag die in Duitsland tegenstrijdige reacties uitlokte en dat ook nog steeds doet, maar in Nederland onbekend is. Op deze dag tonen de makers bij Zwolse theaters een uitgebreid documentair reisverslag aan publiek. Een livevertelling met daarin verweven opnames van de tocht. 

Over Silas Neumann 
Silas Neumann, geboren in Duitsland, is als theatermaker gevestigd in Zwolle. In Zwolle volgde hij de opleiding tot docent theater op ArtEZ en daarna de master Theatre Practice in Arnhem. Als maker is hij geïnteresseerd in verschillende vormen van documentair theater. Voor hem staat niet de vorm centraal, maar is deze dienend aan de inhoud. De afgelopen jaren maakte hij verteltheatervoorstellingen, lecture-performances, objecttheatervoorstellingen, podcasts, videokunst en participatieve installaties. Wat in al deze projecten overeenkomt, is dat het proces op een transparante manier onderdeel van het product is. Het publiek wort deelgenoot in de zoektocht van de maker. Hij kiest hierbij vaak voor een persoonlijk vertrekpunt om hiermee een groter onderwerp te bespreken.  

HEIMAT NEUHOF is een samenwerking met Werkplaats Zwolse theaters en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zwolle en Prins Bernhard Cultuurfonds.


diagonale streep Uitgelicht

Scapino Ballet Rotterdam | Casablanca - Een voorstelling over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld

Scapino Ballet Rotterdam | Casablanca

Een voorstelling over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld
1 t/m 2 feb

informatie Meer info

Paw Patrol 2+

Paw Patrol 2+

wo 5 jan
10.30
13.30

informatie Meer info

La Traviata | première - Nederlandse Reisopera i.s.m. Zwolse theaters

La Traviata | première

Nederlandse Reisopera i.s.m. Zwolse theaters
5 & 7 nov

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Bingewatchen in het theater

Bingewatchen in het theater

kalender wo 29 september 2021

informatie Lees meer

Algemene nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon en Theater De Spiegel
Dagelijks geopend vanaf 10.00 uur

Koop uw kaarten via www.zwolsetheaters.nl
of via de app van Ticketmatic in de

Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten kopen)

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 19.00 uur)