HEIMAT NEUHOF (“Thuis Garbek”)

Silas Neumann

HEIMAT NEUHOF is een project van theatermaker Silas Neumann over de vlucht van zijn grootmoeder, 75 jaar geleden, van Garbek (Polen) naar Oberhausen (Duitsland). Samen met makers Wieger Steenhuis, Sebastiaan Flier en Sjef Mols gaat Silas de reis van zijn grootmoeder ervaren, onderzoeken en vastleggen om meer te begrijpen van dit stuk van de geschiedenis van zijn thuisland, Duitsland.  

Net als een vijfde van de Duitse bevolking, moest ook de grootmoeder van Silas vanuit het huidige Polen naar Duitsland vluchten in 1945 vanwege de snelle opmars van het Sovjet-leger. Voor haar is de streek die zij verliet altijd het beloofde land gebleven, terwijl zij er zelden over sprak. Silas volgt haar sporen, terug naar Neuhof. Wat is er nog over van de plek waar zijn grootmoeder zo naar verlangde? Waarom onderdrukte ze haar verlangen naar haar Heimat? Waar kwam de schaamte voor haar afkomst vandaan die zij voelde?  

Podcast 
De podcast HEIMAT NEUHOF vertelt het verhaal van de reis die de grootmoeder van Silas Neumann heeft afgelegd. Deze reis wordt door makers Wieger Steenhuis, Sebastiaan Flier en Silas Neumann in augustus 2020 omgekeerd afgelegd, van Oberhausen naar Garbek. Net als een merendeel van de Duitse bevolking, heeft de grootmoeder van Silas een tegenstrijdige houding, zowel schaamte als verlangen, ten opzichte van de plek die zei Heimat noemt. Met schaamte voor de eigen geschiedenis heeft zij het verlangen om deze plek op te zoeken, onderdrukt. De makers gaan tijdens de reis onderzoeken hoe men zich nu tot deze geschiedenis verhoudt. Ze onderzoeken welke rol schaamte, nostalgie en nationalisme nu hebben. Tijdens deze reis wordt u, middels een wekelijkse, nieuwe podcast, mee op reis genomen.

Zondag 6 september: Dag van de Heimat 
Op zondag 6 september 2020 komen de makers terug in het theater met hun verhalen. Dit is de dag van de Heimat, een herdenkingsdag voor ontheemden. Een dag die in Duitsland tegenstrijdige reacties uitlokte en dat ook nog steeds doet, maar in Nederland onbekend is. Op deze dag tonen de makers bij Zwolse theaters een uitgebreid documentair reisverslag aan publiek. Een livevertelling met daarin verweven opnames van de tocht. 

Over Silas Neumann 
Silas Neumann, geboren in Duitsland, is als theatermaker gevestigd in Zwolle. In Zwolle volgde hij de opleiding tot docent theater op ArtEZ en daarna de master Theatre Practice in Arnhem. Als maker is hij geïnteresseerd in verschillende vormen van documentair theater. Voor hem staat niet de vorm centraal, maar is deze dienend aan de inhoud. De afgelopen jaren maakte hij verteltheatervoorstellingen, lecture-performances, objecttheatervoorstellingen, podcasts, videokunst en participatieve installaties. Wat in al deze projecten overeenkomt, is dat het proces op een transparante manier onderdeel van het product is. Het publiek wort deelgenoot in de zoektocht van de maker. Hij kiest hierbij vaak voor een persoonlijk vertrekpunt om hiermee een groter onderwerp te bespreken.  

HEIMAT NEUHOF is een samenwerking met Werkplaats Zwolse theaters en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zwolle en Prins Bernhard Cultuurfonds.


diagonale streep Uitgelicht

Bert Visscher - Dat zie je een ander niet doen | reprise

Bert Visscher

Dat zie je een ander niet doen | reprise
19 t/m 20 dec

informatie Meer info

Introdans | Fall - Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui

Introdans | Fall

Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui
za 28 okt 20.00 uur

informatie Meer info

Mamma Mia! - De internationale ABBA-musicalsensatie met Brigitte Heitzer, Rene van Kooten e.a.

Mamma Mia!

De internationale ABBA-musicalsensatie met Brigitte Heitzer, Rene van Kooten e.a.
v.a. 4 okt

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Verbouwing Café Foyé in Schouwburg Odeon afgerond

Café Foyé geeft restaurantgast meer ruimte en rust

kalender do 14 september 2023

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik wekelijks op de hoogte gehouden word van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur

Kassa Schouwburg Odeon
dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten bewaren)

Lees hier onze Privacyverklaring.