Club Cele | Stadscafé 9 juni

Verbinden en Samenwerken in de Spontane Stad Zwolle


kalender di 9 jun

aanvangstijd 20.30 tot 22.00 uur

locatie thuis via ZOOM (Video Conference meeting)


We beginnen steeds meer te wennen aan de (tijdelijke) 1,5 meter samenleving. Toch betekenen de maatregelen veel voor onze Genereuze Stad Zwolle, en voor de rest van Nederland. We gaan straks op reservering op het terras zitten, met een selecte groep naar het theater en met een paar anderen op de parkeerplaats van de sportschool de sportlessen volgen. Op straat merken we dat steeds meer mensen zich de openbare ruimte (weer) toe eigenen: de stranden, parken en stoepen zijn veel in gebruik - soms moet er zelfs handhaving aan te pas komen. Wij willen in deze editie van het Stadscafé vooruit kijken naar de tijd ná corona. En dan niet alleen met architecten en stedenbouwkundigen, maar met geïnteresseerden uit allerlei vakgebieden. Kijk je met ons mee?

Afgelopen Stadscafé, digitaal op 12 mei, gingen we weer aan de slag met de Genereuze Stad Zwolle in tijden van corona. Vanuit verschillende perspectieven bekeken we de kansen zijn voor de Genereuze Stad Zwolle in de 1,5 economie. Hoe kunnen we onze openbare ruimte in deze periode met de bijbehorende tijdelijke maatregelen zo goed en genereus mogelijk inrichten? Dat we samen de Genereuze Stad Zwolle maken, blijkt wel: er zijn ontzettend veel goede ideeën geopperd, sommig partijen zijn al bezig met het uitwerken. Toch willen we liever niet geloven dat deze 1,5 meter samenleving het ‘nieuwe normaal’ wordt, zoals daar nu veel over wordt gesproken. Wat nu als we niet aan de slag gaan met de 1,5 meter samenleving, maar ons juist gaan bezinnen op de periode daarna - in samenwerking met allerlei verschillende vakgebieden?

Te gast in dit digitale Stadscafé
Wouter Veldhuizen, stedenbouwkundige, architect en directeur van MUST, is van mening dat architecten en stedenbouwkundigen niet direct aan de slag moeten gaan met dé oplossing. "De pandemie kan niet worden opgelost of voorkomen door gebouwen en steden anders te ontwerpen," zegt hij. Wouter stelt dat de 1,5 meter samenleving geen blauwdruk moet zijn voor de toekomst, maar juist een tijdelijke noodzaak. Juist dat stapje terug en samen kijken naar hoe de stad moet worden, dat past helemaal bij de Genereuze Stad. Want die stad van de toekomst wordt niet alleen ontworpen door architecten en stedenbouwkundigen, maar door allerlei (niet direct voor de hand liggende) partijen en vakgebieden.

Ook aanwezig in dit digitale Stadscafé is Sander van der Ham. Hij is stadspsycholoog en partner van Stipo en houdt zich bezig met ontmoetingen in de stad. Hij was ook betrokken bij het platform Ruimte voor Lopen en het vers gepubliceerde stuk van het College van Rijksadviseurs. Platform Ruimte voor Lopen is een samenwerking van organisaties en professionals die willen bijdragen aan meer ruimte voor lopen in Nederland. Meer ruimte voor lopen in het hoofd, in het beleid en buiten. Het platform maakt het gezamenlijk belang van lopen zichtbaarder, vergroot en verbindt de kennis over lopen en deelt goede voorbeelden.

Ruimte voor voetgangers
Wat gaan we anders doen in de openbare ruimte als deze tijd voorbij is? De Stentor schreef bijvoorbeeld al: “minder auto's in de binnenstad: coronacrisis brengt jaren oude afspraak in Zwolle in een stroomversnelling.” Deze trend zien we in deze periode wereldwijd terugkomen. De publieke ruimte wordt meer en meer wordt geclaimd door inwoners. Dat zegt ook Wouter Veldhuis in zijn interessante blog.: "Nu onze steden even wat rustiger aan doen, zie je dat er een grote latente behoefte is om de openbare ruimte toe te eigenen. Stoepen komen weer tot leven nu er geen toeristenstromen langs marcheren, fietsers veroveren de rijbanen nu er minder auto’s rijden." Ideeën waar we het tijdens 9 juni graag over willen hebben. Wat willen we wel en juist niet zien en zijn in de toekomstige Genereuze Stad?

We horen graag wat jij denkt. Leg ook jouw bouwsteen voor de Genereuze Stad Zwolle op dinsdag 9 juni!

Dit Stadscafé vindt plaats op dinsdag 9 juni om 20.30 uur via Zoom (online). Meld je vóór deze dinsdag aan, dan ontvang je de link en het wachtwoord voor deze digitale ontmoeting. Je kunt dus gewoon vanuit je eigen woning gratis digitaal deelnemen aan dit programma! Benieuwd hoe? Klik hier voor de uitleg.

Club Cele zet óók online de stad online in beweging! In deze tijd van sociale distantiëring is het nóg belangrijker om te bouwen aan De Genereuze Stad Zwolle. Dat gaan we daarom digitaal doen. Samen met Zwols Architectuur Podium, De Stadsbeweging van provincie Overijssel, Zwolse theaters en Club Cele – en natuurlijk met jullie, ons publiek, de inwoners van Regio Zwolle – bouwen we aan De Genereuze Stad Zwolle. We hebben de verbinding nu misschien wel harder nodig dan ooit, dus bouw ook mee aan die Genereuze Stad! Van architect tot (nieuwe) stadsbewoner, van antropoloog tot kaasboer: iedereen is welkom om mee te denken, te praten én te doen! Graag tot ziens bij het online Stadscafé.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gooitske Zijlstra via redactie@clubcele.nl. Bekijk de volledige programmering van Club Cele op www.clubcele.nl Aanmelden kan gratis via: https://bit.ly/3d80H4M

Aan deze editie werken mee:


Gooitske Zijlstra
Redactie Club Cele


Marike Boonstra
Redactie Club Cele 


Hanneke Spiertz  
Redactie Stadscafé


Irma Klevering
Redactie Stadscafé


Eefke Meijerink
Moderator


Lieke Kiekenbosch
Redactie Stadscafé

Waar, wanneer, wie?
Datum: 9 juni om 20.30 uur
Waar: Digitaal - via ZOOM
Moderator: Eefke Meijerink

Het Stadscafé is in samenwerking met:
Zwols Architectuur Podium (ZAP)
Stadsbeweging Overijssel
Club Cele

Naam Vanaf
normaal € 0.00

De genoemde kaartprijzen zijn exclusief drankje. Er zijn geen servicekosten van toepassing.

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Zwolse theaters speelt deze zomer!

Zwolse theaters speelt

Deuren Zwolse theaters vanaf 1 juni weer geopend voor publiek en makers

kalender vr 22 mei 2020

informatie Lees meer

Algemene nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 15.00 uur

Kassa Schouwburg Odeon en Theater De Spiegel
Gesloten wegens Coronamaatregelen

Koop uw kaarten via www.zwolsetheaters.nl
of via de app van Ticketmatic in de

Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten kopen)

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 19.00 uur)