Heb je daar kaas van gegeten?

Club Cele i.s.m. Provincie Overijssel


kalender wo 25 apr

aanvangstijd 20.00 tot 22.00 uur

locatie Odeon - Bovenfoyer


Meet Up: De Kaas Traditie. Heb je daar kaas van gegeten?

Club Cele i.s.m. Provincie Overijssel

Een bammetje met kaas, een kaasplankje met een glaasje port, kaasfondue op een winterse avond.. De Nederlandse kaas traditie is niet weg te denken. Zaanlander & gouda vliegen internationaal over de toonbank. Maar hoe zit het met de kaastraditie in Overijssel? De geschiedenis van het kaasmaken richt zich vooral op het westen van Nederland, toch schieten nieuwe kaasmakers- en boerderijen als zaadjes uit de grond. Het zuivelproduct in booming en het ambacht is groots. Tijd voor een Meet Up die compleet in het teken staat van.. Kaas!

Er gebeurt veel in Overijssel..

Denk aan Rouveen Kaasspecialiteiten. Rouveen maakt kaasspecialiteiten voor de hele wereld, op basis van verschillende melkstromen (gangbaar, bio, biodynamisch, weidevogel) voor elke religieuze smaak (kosher, halal) en met ieder denkbaar ingrediënt (fenegriek, hysop, maar ook aardbei). Er zijn maar weinig kaasfabrieken die zo veel specifieke melkstromen kunnen verwerken. Waarom is Rouveen daar zo goed in? Heeft dat te maken met de positie van de fabriek in Rouveen? Het lijkt er op dat de fabriek de zondagsrust en de zondagssluiting in haar voordeel om weet te buigen. Rouveen heeft onlangs de kaasfabriek van de toekomst geopend. Een moderne kaasfabriek die voortkomt uit een regionale traditie. Een unieke 'kaasplek' in Overijssel!

Tegelijkertijd ontstaat er een nieuwe ambachtelijke kaastraditie in Overijssel, waar we trots op mogen zijn. Denk aan buffalofarm Twente waar buffelmozzarella geproduceerd wordt. Dit wordt gedaan door Italianen die daarvoor speciaal naar Twente zijn gekomen. En denk aan de kazen die de Stichting Natuurboer hart voor biodiversitieit maakt van de melk van de blaarkoppen van Jan Broenink uit natuurgebied engbertdijksvenen. Deze kazen komen in 2018 bij de Jumbo in het schap. Dan is er ook nog de mecorino van de schapenmelk van De Vreugdehoeve. Het lijkt allemaal gebaseerd op een traditionele kaastraditie, maar het is een ontwikkeling van de laatste jaren. Deze bedrijven maken een nieuwe Overijsselse kaastraditie.

Na een uniek inkijkje in de traditie van kaas, wordt er een mini-documentaire [Fideo] vertoond. Uiteraard bestaat de avond niet alleen uit kijken, luisteren en praten. Er met ook geproefd worden. Een kaasplankje mag deze avond niet ontbreken. 

Te gast:

Felix Wilbrink [Culinist Telegraaf]. Felix neemt ons mee in de kaastraditie van Nederland met de focus op Oost Nederland.

Het panel:

Andra Westerhof [Buffalo Farm Twente]

Jos Groothedde [Initiatiefnemer Stichting Natuurboeren Hart voor Biodiversiteit]

Klaas Hokse [Directeur Rouveen Kaasspecialiteiten]

 

De Meet Up 'Heb je daar kaas van gegeten?' vindt plaats op woensdag 25 april om 20.00 uur in de bovenfoyer van Café Foyé.

De bovenfoyer is alleen per trap bereikbaar.

Naam Vanaf
Normaal € 0.00

Deel deze voorstelling via:

nieuws diagonale streep Club cele blog

Club Cele Blog Berend Oosterhuis Wat zet jou in beweging

Berend Oosterhuis: "Ik word warm van mensen die het mooiste uit zichzelf willen halen. Ondanks, of dankzij, alles wat ze hebben meegemaakt."

kalender ma 16 april 2018

informatie Meer lezen

Volg club cele op

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op