Club Cele | De verloedering van onze Nederlandse taal

Club Cele


kalender di 4 feb

aanvangstijd 20.30 tot 22.00 uur

locatie Schouwburg Odeon - Rabofoyer


Club Cele | De verloedering van onze Nederlandse taal

Taal is een onderwerp dat iedereen aangaat. Iedereen spreekt immers een taal: op allerlei verschillende manieren, in andere vormen, soorten en maten. Hoe kijken wij als Nederlanders naar onze Nederlandse taal? Realiseren wij ons dat onze Nederlandse taal te maken heeft met een bedreiging, namelijk met de Engelse taal? We gebruiken steeds allerlei Engelse woorden in Nederlandse zinnen: denk aan awkward, nice of shit. Zo sluipt het Engels van allerlei kanten onze taal binnen- om zo onze eigen unieke Nederlandse taal van de troon te stoten. Hoe komt het eigenlijk dat wij allerlei Engelse termen in onze taal hebben, wat is er misgegaan? Zet 4 februari alvast in je agenda, want dan gaan we het hebben over de verloedering van de Nederlandse taal!

Tijdens deze avond nemen we een duik in de geschiedenis van onze taal. We gaan op zoek naar de antwoorden op de vraag waarom taal aan verandering onderhevig is. En is die verandering er altijd al geweest, of is dat iets van de laatste jaren? 

We kijken ook naar de toekomst. Welke woorden gebruiken we over vijftig jaar? Hoe voorkomen wij dat onze taal niet zijn ondergang kent, verloedert? Om te voorkomen dat onze Nederlandse taal verdwijnt en het Engels nog meer ingeburgerd raakt, is het van belang om hier aandacht aan te schenken. Wij als Nederlanders moeten trotser worden op onze taal, strijden voor een taal zonder buitenlandse woorden en ons bewust zijn van het feit dat het Engels een bedreiging is voor het Nederlands. In geen elk ander land wordt de moedertaal zo gemakkelijk opzij gezet als in Nederland. 

Te gast zijn onder andere Daniël Rovers, schrijver van 'We gaan toch niet die kuttaal spreken?' en Josien Schuitemaker, docent Nederlands.

Werk jij met taal, heb jij interesse hierin of ben jij een fanatieke taalpurist? Of juist het tegenovergestelde: ben jij ervan overtuigd dat het net positief is dat Engels met het Nederlands wordt verweven? Dan moet jij zeker aanwezig zijn op 4 februari bij ‘De verloedering van onze Nederlandse taal’!

Dit evenement is het afstudeerproduct van Lieneke Bisschop, leercollega van Club Cele. Met deze avond sluit zij haar stage af. Daar wil je toch deel van uitmaken?

Club Cele | De verloedering van de Nederlandse taal vindt plaats op dinsdag 4 februari 2020 om 20.30 uur in de Rabo Foyer van Zwolse theaters [Blijmarkt 25].

Waar, wanneer, wie? 
Datum: 4 februari om 20.30 uur
Waar: Odeon Blijmarkt 25, Zwolle 
De bovenfoyer is alleen per trap bereikbaar.

Aan dit programma werken mee:
                    
Lieneke Bisschop      Gooitske Zijlstra         Marike Boonstra  
Leercollega                  Redactie Club Cele       Redactie Club Cele  

Naam Vanaf
normaal € 0.00

De genoemde kaartprijzen zijn exclusief drankje. Er zijn geen servicekosten van toepassing.

nieuws diagonale streep Club cele blog

Waar blijft onze eerste vrouwelijke premier

Waar blijft onze eerste vrouwelijke premier?

door leercollega Lieneke Bisschop

kalender di 8 oktober 2019

informatie Meer lezen

Club Cele nieuwsbrief

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op