VPRO Tegenlicht Meet Up: Burgemeesters voor Verandering

If Mayors Ruled the World by Benjamin Barber


kalender di 23 jan

aanvangstijd 20.30 uur

locatie Odeon - Bovenfoyer


VPRO Tegenlicht Meet Up: Burgemeesters voor Verandering

"Wat if mayors ruled the world?" is de vraag die politicoloog Benjamin Barber stelde in zijn gelijknamige boekBarber voorspelde een wereld waarin de lokale politiek een grotere rol zou spelen en waarin de burgemeester zeer belangrijk is. Onderling konden zij met hun praktische instelling en gevoel voor de stad, een groter verschil maken dan de landelijke politiek. Wél pleitte hij tegelijkertijd voor een wereldwijd collectief van Burgemeesters, zodat steden van elkaar kunnen leren.

Vlak voor zijn dood werd in Den Haag het wereldparlement van Burgemeesters in het leven geroepen, naar het gedachtegoed van Barber. Het is een samenwerkingsverband op het gebied van klimaatverandering, migratie, vluchtelingen en goed openbaar bestuur waarbij zo'n 60 steden zijn aangesloten. Op 23 januari gaan we in gesprek over De Burgemeesters voor Verandering, naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht aflevering. Wat betekent de start van dit wereldwijde parlement? En wat is nou eigenlijk de rol van de burgemeester anno 2018?

Te gast

Henk Jan Meijer, Burgemeester gemeente Zwolle. Sinds 1 augustus 2000 is Henk Jan Meijer burgervader van Zwolle. Hoe ziet hij zijn rol? En wat denkt hij dat Zwolle van hem verlangt binnen zijn functie? Wat hoopt hij als langst zittende burgemeester van Zwolle achter te laten?

Aat de Jonge, Burgemeester gemeente Dronten. Als burgemeester is Aat de Jonge één van de vijf Nederlandse steden die is aangesloten bij het Global Parlement of Mayors. Wat is zijn beweegreden hiervoor? En wat wil hij hiermee uitdragen naar de gemeente Dronten, en omstreken?

Mick van Biezen, Politicoloog & Journalist. Voor 'De Correspondent' interviewde Mick van Biezen Benjamin Barber. Hoe ziet hij Barbers standpunt dat landen achterhaald zijn en steden de toekomst hebben?

TED TALK BENJAMIN BARBER: WHY MAYORS SHOULD RULE THE WORLD

Klik hier om de VPRO Tegenlicht aflevering Burgemeesters voor Verandering terug te kijken!

Elke vierde dinsdag van de maand kun je bij Club Cele terecht voor de VPRO Tegenlicht Meet Up waarbij een aflevering uit het archief wordt gehaald, en we het gesprek aangaan . Tijdens de Meet Up wordt met experts en het aanwezige publiek verder gepraat, waar de uitzending ophoudt.

Moderator: Gaetana Ferla

Club Cele | VPRO Tegenlicht Meet Up vindt plaats op dinsdag 23 januari om 20.30 uur in de bovenfoyer van Café Foyé [Blijmarkt 25]

De bovenfoyer is alleen per trap bereikbaar.

Naam Vanaf
Normaal € 0.00

De genoemde kaartprijzen zijn exclusief drankje en exclusief € 3,25 servicekosten per bestelling.

Deel deze voorstelling via:

nieuws diagonale streep Club cele blog

Sonja Scholten tekst Das Gegenteil von Grau

Recht op eigen stad

Filmavond: Das Gegenteil von Grau

kalender ma 23 oktober 2017

informatie Meer lezen

Volg club cele op

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op