Club Cele ism Climate Campus | Waterlanders | VPRO Tegenlicht Meet Up Zwolle


kalender di 24 sep

aanvangstijd 20.30 tot 22.00 uur

locatie Schouwburg Odeon - Rabofoyer


Club Cele | Waterlanders | VPRO Tegenlicht Meet Up Zwolle

De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Waar we dat probleem de afgelopen eeuwen nog met dijken, waterschappen en een Deltaplan konden oplossen, zullen die toepassingen de komende honderd jaar niet meer toereikend zijn. Op de tekentafels van Nederlandse ingenieurs zien we nu extremere en inventievere maatregelen. Hoe zien deze maatregelen eruit en tot wanneer kunnen ze onze voeten droog houden? Hoe gaan wij, Nederlanders, om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging? En wat betekent dit voor regio Zwolle?

De verwachtingen omtrent zeespiegelstijging lopen zeer uiteen: van 30 centimeter tot 3 meter in de komende 100 jaar. Doordat de projecties zover uiteenlopen, gaat het bedenken van mogelijke oplossingen gepaard met veel onzekerheid. Immers, bereiden we ons voor op een situatie waarin straks half Nederland onder water staat, of stijgt de zeespiegel straks maar nauwelijks? Het omgaan met deze ingebedde onzekerheid – ook wel deep uncertainty genoemd – is de voornaamste uitdaging waarvoor ingenieurs, landschapsarchitecten en beleidsmakers zich gesteld zien. Welke oplossingen zijn dusdanig wendbaar dat ze toepasbaar zijn op alle mogelijke scenario’s?

Op sommige plekken is de nieuwe strijd tegen het water al begonnen. In de polders, waar de bodemdaling het sterkst is, zoals in de Krimpenerwaard, is de situatie nu al nijpend. Maar waar de één kansen ziet en cranberries verbouwt op het natte land, blijft de ander het liefst zo lang mogelijk Goudse boerenkaas maken. De kennis en ervaring om door te gaan met pompen en hogere dijken bouwen is er wel, maar blijft het ook betaalbaar? Of moeten we op hele andere manieren gaan denken? En moeten we misschien delen van ons land gaan teruggeven aan de zee?

We gaan in gesprek met interessante gasten die alles met dit onderwerp te maken hebben: bestuurders en betrokken burgers. Te gast zijn onder andere Martijn Kieft, regisseur van de VPRO Tegenlicht aflevering Waterlanders, Ed Anker, wethouder gemeente Zwolle en Bert Boerman, gedeputeerde Provincie Overijssel. Ook Hermen Borst, directeur van het stafbureau van de deltacommissaris, Han de Wit (Tauw), bestuurslid Climate Campus, Hans Wijnen, bestuurder WDODelta en Adriaan Mosterman van het aanjaagteam Climate Campus schuiven aan.

Maak jij je zorgen over de stijgende zeespiegel, ben je benieuwd wat dit voor onze regio gaat betekenen en wil je hierover meepraten? Je bent van harte welkom op 24 september!

Waterlanders | VPRO Tegenlicht Meet Up Zwolle vindt plaats op 24 september 2019 om 20.30 uur in de Rabo Foyer van de Zwolse Theaters [Blijmarkt 25].

Waar, wanneer, wie? 
Datum tv uitzending Waterlanders: 22 september om 21.00 op NPO 2
Meet Up: 24 september om 20:30
Waar: Rabofoyer, Blijmarkt 25, Zwolle
Moderator: Gaetana Ferla

Dit programma is een samenwerking met Climate Campus 

De bovenfoyer is alleen per trap bereikbaar.

Dit vind je misschien ook interessant:
Bekijk hier de andere interessante edities van VPRO Tegenlicht Meet Up Zwolle bij Club Cele

Aan dit programma werken mee:
                    
Gooitske Zijlstra         Marike Boonstra      Gaetana Ferla 
Redactie Club Cele     Redactie Club Cele       Moderator

Naam Vanaf
normaal € 0.00

De genoemde kaartprijzen zijn exclusief drankje. Er zijn geen servicekosten van toepassing.

nieuws diagonale streep Club cele blog

Kun jij dit lezen? Een terugblik op congres laaggeletterdheid i.s.m. deltaWonen

Kun jij dit lezen?

Terugblik op congres laaggeletterdheid i.s.m. deltaWonen

kalender ma 16 september 2019

informatie Meer lezen

Club Cele nieuwsbrief

locatie

Schouwburg Odeon
Bovenfoyer
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Volg club cele op