Daniël Lohues


kalender za 12 mei

aanvangstijd 20.00 tot 22.05 uur

locatie De Spiegel - Spiegel


Ook dit jaar zal Daniël weer in vele theaters in het land te zien zijn. 

Nieuwe, eigengemaakte songs en waargebeurde verhalen over het leven en daarna, maar ook oudere nummers uit zijn inmiddels rijke oeuvre zullen klinken in deze nagelnieuwe voorstelling vol troost, relativering en humor. De zoektocht naar jezelf: waar kom je vandaan en waar ga je naartoe? Thema’s die Daniël Lohues op zijn eigen manier in een vorm weet te gieten, die garant staat voor een onvergetelijke theater-avond.

Daniël Lohues kreeg voor zijn werk tot nu toe ondermeer onderscheidingen als een Zilveren Harp, Edison, Annie MG Schmidt prijs, hij werd Ere Burger van de gemeente Emmen, ontving de Dagblad van het Noorden prijs, de H.T. Buiskool trofee en de Culturele Prijs van Oost Nederland.

1e rang

Normaal € 27.50
CJP € 22.50

2e rang

Normaal € 22.50

3e rang

Normaal € 17.50

De genoemde kaartprijzen zijn inclusief drankje en exclusief € 3,25 servicekosten per bestelling.

Daniël Lohues voelt zich ‘vrij as ’n kreije’

Zijn theatertour Vlier is net van start gegaan, de gelijknamige plaat verschijnt eind volgende week. En Daniël Lohues heeft het volop naar de zin. Sterker nog, op deze dag in februari waarop de muzikant, liedjesschrijver, producent en columnist zijn 47ste verjaardag viert, onthult hij dat het beter dan oké gaat: ,,Ik heb het nog nooit zo fijn gehad.” 

 

Peter van der Heide

Op de terugweg, na een voorstelling in het Overijsselse Goor, reed Lohues vorige week over de Bundesautobahn 31 in Duitsland. ,,Ik reed 150, even hard jagen op die lege weg, groot licht erbij aan. Toen was het twaalf uur en deed ik op mijn toetertje tutturetuttut.” Hij lacht er triomfantelijk bij, zittend in het Wellness Hotel & Golf Resort Zuiddrenthe, even buiten Erica. ,,Ik rijd altijd alleen terug naar huis, da’s mooi, ik krijg er energie van. Bij de Ems-Vechte-pomp, ter hoogte van Enschede, heb ik een kopje koffie genomen. Ik denk er nooit bij na, maar vannacht deed ik dat voor het eerst wel een beetje. Dat ik dacht: dan ben ik over drie jaar vijftig. Een halve seconde later dacht ik: te gek, het lijkt me hartstikke leuk om vijftig te wezen. Ik hoef ook nooit te denken: was ik nog maar jonger. Want ik ben zo lang jong geweest. Sommige dingen zijn wel anders, maar eigenlijk leef ik nog steeds zoals, wat zal het wezen, toen ik 27 was. Het is niet zo dat ik een heel ander leven heb nu.”

,,Alleen is niet eenzaam, ik ben graag alleen. Ik vier ook oud en nieuw in mijn eentje, dat vind ik mooi. Dat moet je kunnen. Het komt terug in mijn voorstellingen. Ik heb er ook een liedje over gemaakt, allennig moet je het ook kunnen. Dat geldt niet voor iedereen. Het is ook opgelegd door de maatschappij en onze cultuur dat samenzijn goed is. Maar dat hoeft niet zo te wezen. Sommige mensen vinden het asociaal, maar ik ben graag alleen. Wat ik doe, heb ik eigenlijk altijd al gedaan. De afgelopen 25 jaar kan ik ervan leven. In 1993 schreef ik, toen ik nog in Bussum woonde, mijn eerste liedje in het Drents. Naor huus, dat op de eerste Skik-plaat staat. Wow, te gek, dacht ik.”

Het is ondertussen twaalf jaar geleden dat hij met zijn eerste Allennig de theaters langsging. Sindsdien zit Lohues in een ritme, gaat het verhaal verder en komt er ieder jaar een plaat en een voorjaarstournee van zo’n zeventig voorstellingen. Tijdens het maken van Vlier bedacht Lohues dat hij weer eens met een elektrische band op pad wil. ,,Die ga ik van ’t zomer beginnen, in oktober wil ik een clubtourtje doen met nummers van deze plaat, de wat hardere nummers, ook die van Ericana zoals Dan be’j pas vrij en A’j joe verkleden as schaop. Er zullen ook nummers uit de Skik-tijd voorbijkomen en misschien maak ik wel een paar nieuwe nummers.” Over Vlier zegt hij: ,,Dit is wat je krijgt als ik met een band ga spelen. Bij Josephine zat ik te denken aan Rod Stewart & The Faces, A28 heeft wel wat van die Stones-achtige countrymuziek. Bij Op de prairie dacht ik aan Jagger en Keith Richards zit altijd in mijn kop, die is er altijd. Je kan horen wat mijn roots zijn. Voor het eerst had ik ook een jarentachtiggevoel, bij Ondergrondse hutte. Maakte jij die niet? Wij wel, zo’n gat in de grond met plaggen erop. Daar gingen we dan met een radiootje in zitten, dat vonden we spannend. Wat belangrijk is om te weten, is dat Vlier is gemaakt als dubbelelpee. Het zijn vier gedeeltes, daarom staan er ook zoveel nummers op.”

Hoewel Lohues in het theater spelen ,,verschrikkelijk mooi” vindt om te doen, wordt Vlier voorlopig de laatste theatertour. ,,Ik zal het wel weer gaan doen, theater is het mooiste dat ik ooit heb gedaan. Maar een theatervoorstelling moet je ver van tevoren plannen. Ditmaal wil ik niet zo ver vooruitkijken.” Een midlifecrisis? Lohues lacht. ,,Nee, ik wil het een keer anders doen, dat gebeurt gewoon, door die plaat heb ik zin het elektrisch live te doen. En ik moet zo vaak nee zeggen tegen andere dingen, dat vind ik dan jammer. Produceren vind ik bijvoorbeeld ook mooi om te doen.” Samenwerken met andere artiesten doet Lohues graag. Hij deed het al met Herman van Veen, Henny Vrienten, Rob de Nijs en zijn goede vriend Herman Finkers (,,bijna spiritueel”). En met Waylon en Ilse de Lange zette hij, als songwriter, The Common Linnets op. Ooit werd hem een heleboel geld geboden om in Nashville liedjes te schrijven voor anderen. Verleidelijk, want Lohues overwoog op dat moment naar Amerika te verhuizen. ,,In die week schreef ik Allennig, De kerke en Annelie. Toen dacht ik, nee, wacht even, dat moet ik niet doen. Die vrouw die me dat geld bood werd bijna boos op me.” Lohues zegt altijd dichtbij zichzelf te zijn gebleven. ,,Ik heb het nooit gedaan als ze zeiden: doe dat maar. Omdat het niet goed voelde. En ik weet bijna zeker dat ik liedjes was blijven maken, ook als mensen ze niet mooi hadden gevonden.”

,,Hoe ik me nu voel? Vrij as ’n kreije. Daar gaat dat liedje over”, zegt Lohues en hij doelt op Alles weer neij dat op Vlier staat. ,,Harder as iezer/Vrij as ’n kreije/Aolder mar wiezer/Alles weer neij. Zo voel ik mij. Of het oké is? Het is beter dan oké, ik heb het nog nooit zo fijn gehad. Ik zit goed in mijn vel, ik vind het fantastisch wat ik doe. Ik haal niet snel het woord gelukkig van stal, maar nee, het gaat mooi. Er staan altijd wel wat zwaardere nummers op mijn platen, maar deze keer niet dacht ik. Jaren geleden schreef een journalist dat het vast leuk is Daniël Lohues te zijn. Dat vond ik stom, ik dacht dat het spottend bedoeld was. Nu denk ik pas: wow!”

 Vanavond treedt Daniël Lohues op in Veendam. Op 23 juni vindt de laatste voorstelling van Vlier plaats in Emmen. In de tussentijd doet Lohues nog tal van plaatsen in het Noorden aan, zie www.lohues.nl voor de volledige speellijst.

Bestel ook:

Deel deze voorstelling via:

diagonale streep Uitgelicht

Showponies - De Alex Klaasen Revue

Showponies

De Alex Klaasen Revue
2 jun
&
23 nov

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Drie - Brabants Dagblad

De wereld als figurant

Drie: een theatervoorstelling over de bijzondere onderlinge band van broers en over anders zijn

kalender vr 20 april 2018

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op