Fiddler on the Roof

Thomas Acda als Tevye


kalender di 3 apr

aanvangstijd 20.00 tot 22.30 uur

locatie De Spiegel - Spiegel

kalender wo 4 apr

aanvangstijd 20.00 tot 22.30 uur

locatie De Spiegel - Spiegel

kalender do 5 apr

aanvangstijd 20.00 tot 22.30 uur

locatie De Spiegel - Spiegel

kalender vr 6 apr

aanvangstijd 20.00 tot 22.30 uur

locatie De Spiegel - Spiegel

kalender za 7 apr

aanvangstijd 20.00 tot 22.30 uur

locatie De Spiegel - Spiegel

kalender zo 8 apr

aanvangstijd 14.00 tot 16.30 uur

locatie De Spiegel - Spiegel


Een ★★★★ sterrenregen voor deze prachtige en ontroerende musical met Thomas Acda!

Acht grote Nederlandse theaters presenteren vanaf oktober 2017 de musicalklassieker Fiddler on the Roof met Thomas Acda. Fiddler on the Roof is de originele en wereldwijd gebruikte titel van de productie die we in Nederland kennen als Anatevka.

Thomas Acda speelt de hoofdrol van Tevye en neemt je op innemende en geestige wijze mee in deze meeslepende musical. Fiddler on the Roof, met ‘If I Were A Rich Man’ en vele andere beroemde evergreens, gaat over een wereld op de vlucht waarin uiteindelijk de liefde overwint. Een dynamische voorstelling met veel dans en muziek, die entertaint in grootsheid en ontroert in intimiteit. Deze musical toont ons de betekenis van familie in een veranderende wereld waarin wij overeind proberen te blijven met onze tradities.

Thomas Acda over zijn rol: “Fiddler is een voorstelling over een groot thema, gebracht met veel humor en een bepaalde lichtheid. Wanneer het gaat om echt grote dilemma’s en groot verdriet, dan maak je je beste grappen, dan maak je de mooiste liedjes.”

Regisseur Ruut Weissman (o.a. bekend van het met 5 keer 5 sterren bekroonde Hij Gelooft In Mij) maakt een actuele versie van deze musicalklassieker en plaatst deze nadrukkelijk in de tijdgeest van nu.

Fiddler on the Roof is de must see musical van aankomend seizoen!

www.fiddlerthemusical.nl

 

Gouden Rang

Normaal € 59.50

1e rang

Normaal € 54.50

2e rang

Normaal € 49.50

3e rang

Normaal € 33.50

De genoemde kaartprijzen zijn inclusief drankje en exclusief € 3,25 servicekosten per bestelling.

Fiddler on the Roof
Based on the Sholem Aleichem Stories
By Special Permission of Arnold Perl

Book by                            Music by                           Lyrics by
Joseph Stein                         Jerry Bock                        Sheldon Harnick
Produced on the New York Stage by Harold Prince

Original New York Stage Production Directed and Choreographed by
Jerome Robbins

Fotocredits

Roy Beusker

Directed by Ruut Weissman

Deze show wordt gepresenteerd met toestemming van
Auteursbureau ALMO BVBA namens Music Theatre International Europe 

'Ik krijg hem wel te pakken'
Thomas Acda speelt Tevye in Fiddler on the Roof

Eer paar maanden voor het nieuws bekend werd zaten ze al te glunderen op tv: Albert Verlinde en Joop van den Ende. Zij wisten dat Thomas Acda de hoofdrol in Fiddler on the Roof ging spelen, maar mochten het nog niet hardop zeggen. Later glunderden ze nog steeds. Toen was het nieuws openbaar en vertelde Acda dat hij de rol van melkboer Tevye meteen zag zitten.
‘Is het een musicalster?’ werd er van tevoren nog geraden. ‘Nee,’ zei Albert Verlinde, ‘Maar het is wel iemand die er helemaal geschikt voor is.’

Baas
‘Het voelde alsof ik weer op school zat,’ zegt Thomas Acda over de repetities voor de musical. ‘Die muziek, en het acteren en al die mensen op het toneel, dat zijn er een stuk meer dan ik de afgelopen jaren gewend was. Ik vind het heel erg leuk, want in een musical komen allerlei onderdelen samen die ik al kende. De muziek, het theater, de nadruk ligt alleen meer op het acteren, op het maken van een mooie vertelling. Regisseur Ruut Weissman kende ik natuurlijk al, want hij regisseerde alle voorstellingen van Acda en de Munnik. Het verschil is; toen huurde wij hèm in. Nu is hij mijn baas. Nu kan hij wraak op me nemen voor al die keren dat ik vervelend was. Heeft ie nog niet gedaan hoor. Voorlopig spaart hij me.’

Huis en haard
Thomas Acda past de Tevye-pet. Niet voor niets werd de rol van Tevye oorspronkelijk geschreven voor een komiek. Tevye is vader van vijf eigenzinnige dochters die hij wil uithuwelijken. De oudste drie willen echter helemaal zelf bedenken met wie ze trouwen. Traditionele Tevye probeert zijn zin door te drukken, maar de nieuwe tijd heeft meer veranderingen voor zijn gezin in petto. Joden worden het land uitgejaagd; Tevye en zijn gezin moet binnen een paar dagen huis en haard achterlaten. Het vertrek symboliseert natuurlijk meer dan het wegrijden alleen; het is ook het achterlaten van normen en waarden, het is ook leren omgaan met de veranderende tijd.

Kern
Geen rol waarbij je aan een komiek denkt, maar kleinkunstenaar Acda vatte meteen de ontroering die het verhaal al decennia lang oproept: ‘Als de zwaarte licht wordt gebracht, is dat het mooiste wat een verhaal kan doen. Dat raakt je. Op groot verdriet zijn de beste grappen te maken, de scherpste vertwijfeling levert de beste liedjes op.’ Geen wonder dus, dat de liedjes uit Fiddler on the Roof het tot wereldhit schopten. Wie neuriet niet de rest van de dag If I were a Rich Man na het horen van alleen de melodie?

Actueel
Lex Goudsmit speelde de rol van Tevye in 1966, zo’n twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog. Er was niemand die zich afvroeg waar het verhaal over ging. Iedereen herkende een gevoel van onthecht zijn en nieuw houvast zoeken, destijds een actueel onderwerp. En zoals dat gaat met krachtige verhalen; die behouden hun zeggingskracht. Wie het stuk nu ziet, begrijpt meteen dat het niet alleen maar gaat over een klein Russisch dorpje ruim 100 jaar geleden. Die snapt ook dat het kan gaan over vluchtelingen in het hier en nu, niet eens zo heel ver van ons bed. Of, zoals regisseur Weissman het zegt: ‘Altijd zijn er mensen onderweg naar waar ze hopen dat het beter voor ze al zijn. Dat wil ik laten zien.’

Veroveren
Acda heeft zijn rol in de afgelopen tijd langzaam opgebouwd. Hij ging samen met het ‘Fiddler-team’ naar het Joods Historisch Museum om gevoel te krijgen voor de joodse elementen in het stuk. Hij ging samen met Albert Verlinde naar New York, waar hij sprak met Rabbijnen en de Amerikaanse versie van de musical zag. Zo’n rol bouwen, dat is zoeken naar de juiste kleuren, naar het begrip van Tevye - vanuit Acda-perspectief. ‘Lastig om dat proces precies uit te leggen, maar zo’n rol moet langzaam in je lijf zakken. Ik ben iemand aan het veroveren. Maar geen zorgen, ik krijg hem wel te pakken.’

Stichting Theateralliantie presenteert theaterproducties in Nederland en België, die in samenwerking tussen producenten en theaters worden gerealiseerd. Dit seizoen presenteert de Theateralliantie in samenwerking met acht theaters de musicalklassieker Fiddler on the Roof en heeft aan Stage Entertainment de opdracht gegeven om deze te produceren.

Edwin van Balken – Directeur Stichting Theateralliantie
“Geweldig dat dit meeslepende familie-epos in een nieuwe versie weer te zien is in Nederland.”

De Theaterdirecteuren over Fiddler on the Roof:

Hilko Folkeringa – Directeur Zwolse Theaters
“Een musical met een aangrijpend verhaal waarin je zo wordt meegezogen dat je er nog dagen aan terugdenkt."

Margreet Wieringa - DeLaMar Theater
“Ik heb alle vertrouwen in regisseur Ruut Weissman, die als geen ander in staat is om de kracht van dit verhaal naar voren te brengen.”

Cees Langeveld - Chassé Theater
“Een ijzersterke musical met een aangrijpend verhaal over traditie en familie.”

Marc van Kaam - Luxor Theater
“Prachtige muziek! Fiddler herbergt een hartroerend tijdloos thema in zich dat anno 2017 wel heel actueel is.”

Meta Neeleman - Theater Orpheus
“Een prachtproductie, waarin inhoud en kwaliteit voorop staan, en waar het publiek met open mond naar zal kijken en luisteren”

Judith Hartman – Wilminktheater
“Het verhaal is nog steeds actueel en sluit goed aan bij de thema’s die ons allemaal bezighouden.”

Bas Schoonderwoerd - Parkstad Limburg Theaters
“Fiddler on the Roof voelt warm in een gure omgeving.”

Willem de Kok – MartiniPlaza
“Al jarenlang onze favoriet die we graag terug naar het theater willen brengen. Maar dan wel vernieuwend, herschreven en met een link naar deze tijd.”

Meeste Musical Award nominaties voor Fiddler on the Roof

Met negen nominaties de grootste kanshebber op Musical Awards Gala 2018

Vandaag (14 december) maakte de Stichting Musical Awards bekend dat Fiddler on the Roof met acht nominaties van de vakjury plus één voor de publieksprijs, de meest genomineerde musical is op het Musical Awards Gala 2018. De uitvoering van deze musicalklassieker, met Thomas Acda in de hoofdrol van Tevye, werd eerder al door de gehele Nederlandse pers beloond met unaniem lovende recensies en vier sterren.

De vakjury (Cornald Maas, Jon van Eerd, Charles Droste, Irene Moors, Michiel van Erp, Joris van Bennekom en Arno Gelder) nomineren Fiddler on the Roof in de volgende categorieën:

 

-          Mannelijke hoofdrol in een grote musical: Thomas Acda

-          Vrouwelijke bijrol in een grote musical: Hanna van Vliet

-          Aanstormend talent: Jacob de Groot en Sarah Janneh

-          Beste muziek/arrangementen: Jeroen Sleyfer

-          Beste vormgeving/toneelbeeld: Dennis Slot

-          Beste regie/choreografie: Ruut Weissman

-          Beste musical groot: Fiddler on the Roof – Stichting Theateralliantie / Stage Entertainment Nederland

-          AD Publieksprijs: Fiddler on the Roof – Stichting Theateralliantie / Stage Entertainment Nederland

 

De uitreiking van de Musical Awards vindt plaats op woensdag 24 januari 2018 tijdens het Musical Award Gala in het AFAS Circustheater te Scheveningen. Het Gala wordt gepresenteerd door Frits Sissing en live uitgezonden door AVROTROS, vanaf 21.25 uur op NPO1.

Stichting Theateralliantie presenteert Fiddler on the Roof (in Nederland ook bekend als Anatevka) in opdracht van acht grote Nederlandse theaters en in samenwerking met Stage Entertainment Nederland. De voorstelling is nog tot en met april 2018 exclusief te zien in het DeLaMar Theater, Chassé Theater, MartiniPlaza, Wilminktheater, Luxor Theater, Theater De Spiegel, Parkstad Limburg Theater Heerlen en Theater Orpheus. Kijk voor de volledige speellijst op www.fiddlerthemusical.nl

ticket Bestellen

Bestel ook:

Deel deze voorstelling via:

diagonale streep Uitgelicht

Alex Klaasen in Showponies | revue

Alex Klaasen in Showponies | revue

za 2 jun 20.00 uur

informatie Meer info

Jakop Ahlbom - Innenschau

Jakop Ahlbom

Innenschau
vr 23 mrt 20.00 uur

informatie Meer info

Romeo en Julia - Toneelgroep Oostpool

Romeo en Julia

Toneelgroep Oostpool
22 t/m 23 mrt

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Start kaartverkoop Philippe Geubels

Start kaartverkoop Philippe Geubels

Voorstelling Bedankt voor Alles op 18 en 19 april

kalender ma 22 januari 2018

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op