Het Duel met o.a. Jacob Derwig en Jacqueline Blom

Het Nationale Theater


kalender wo 13 feb

aanvangstijd 20.00 uur

locatie Odeon - Hemminkzaal


Jeroen De Man (Ondertussen in Casablanca, Ondine) regisseert Het duel, een toneelbewerking van de beroemde novelle van Anton Tsjechov, met in de hoofdrollen Joris Smit en Jacob Derwig. Een koortsachtige toneelavond als een speelfilm, waarin acht acteurs de strijd om het ‘goede leven’ met een geladen pistool uitvechten.

“Wanneer deze badplaats plotseling zou instorten, zou het telegram daarover in Rusland met even grote verveling gelezen worden als een advertentie over de verkoop van tweedehands meubels,” aldus de hypergevoelige intellectueel Lajevski (Joris Smit). In dit verlopen stadje leidt een kleine Russische gemeenschap een bevoorrecht leven te midden van de lokale islamitische bevolking. Lajevski is hier naartoe gevlucht met zijn geliefde Nadezjda. Zij heeft voor hem haar man in Sint Petersburg in de steek gelaten. De brandende zomerhitte zorgt ervoor dat de spanningen maar al te gemakkelijk kunnen oplopen in de gemeenschap én in de relatie van de jonge geliefden. Als de rigide bioloog Von Koren (Jacob Derwig) openlijk beweert dat overtollige mensen als Lajevski in het belang van de mensheid moeten worden vernietigd, leidt deze provocatie tot de ultieme ‘survival of the fittest’: een duel op leven en dood.

De bekende Tsjechov-vertaler Charles B. Timmer schreef: “Eigenlijk behoort Het duel tot Tsjechovs grote toneelstukken, alleen is het ditmaal in de vorm van een novelle gegoten.” Voor het eerst wordt deze toneeltekst nu voor het Nederlandse toneel bewerkt – een primeur van een ‘nieuwe’ avondvullende Tsjechov.

Inleiding
Voorafgaand aan deze voorstelling kunt u de inleiding bijwonen. Deze start om 19.00 uur in de Rabofoyer en kost € 2,50 incl. kop thee of koffie. In de webshop kunt u ook een kaartje voor de inleiding bestellen.

1e rang

Normaal € 25.00
CJP € 19.00

2e rang

Normaal € 19.00

3e rang

Normaal € 12.50

De genoemde kaartprijzen zijn inclusief drankje en exclusief € 3,25 servicekosten per bestelling.

Van: Het Nationale Theater i.s.m. Toneelgroep Oostpool 
Tekst: Anton Tsjechov 
Bewerking: Jacob Derwig en Jeroen De Man 
Regie: Jeroen De Man 
Regie-assistentie: Marjolein Polman
Met: Jacqueline Blom, Violet Braeckman, Jacob Derwig, Hein van der Heijden, Rabbi Jallo, Teun Luijkx, Joris Smit en Jaap Spijkers  
Decorontwerp: Juul Dekker
Kostuumontwerp: Iris Elströdt
Kap & Grime: Bärbel Scheid
Lichtontwerp: Prem Scholte Albers
Geluidsontwerp: Roald van Oosten

Jeroen de Man over Het duel

Wie na de spectaculaire zomervoorstelling Ondine denkt dat regisseur Jeroen De Man altijd groots uitpakt, zal misschien wel verrast zijn door zijn versie van Het duel, een bewerking van de gelijknamige roman van Anton Tsjechov. Want hoewel De Man dol is op de technische mogelijkheden van de Grote Zaal, vraagt dit stuk misschien wel om iets heel anders.

“Ik had een heel uitgebreid decorplan gemaakt maar nu ben ik daar toch niet zo zeker meer van,” lacht De Man kort voor de première van Ondine. “Alle overbodige ideeën ben ik gaan schrappen en ineens zijn het toch alleen de acht geweldige spelers en dat geweldige verhaal.”

Samen met acteur Jacob Derwig werkt hij aan de bewerking van het boek. Het was een oude wens van Derwig om het verhaal over de links-intellectuele klaploper Lajevski die in een soort Darwinistisch gevecht raakt met de indringer bioloog Von Koren te bewerken voor theater. “Jacob vertelde mij over zijn droom en toevallig had Eric de Vroedt mij kort daarvoor dit boek gegeven met de tekst ‘echt iets voor jou’. Hij bleek gelijk te hebben.”

“Het duel is een min of meer onbekend boek onder de Russofielen,” aldus De Man. “Het is niet vaak voor theater bewerkt. Des te verbazend dat op de achterflap van mijn vertaling staat ‘een boek dat zich leest als een toneelstuk’.”

Het duel gaat in wezen over de vraag ‘wat is de perfecte mens?’ De Man: “Dat wordt zichtbaar in die twee uiterste figuren van de linkse Lajevski en Von Koren, die een super rechtse racist is. Ze hebben allebei ongelijk, het zou mooi zijn als ze zouden samensmelten.” Het verhaal heeft ook een hele wetenschappelijke kant, met de bioloog als onderzoeker van het dagelijkse leven in Lajevski’s kleine stadje aan de Zwarte Zee. “Dat wil ik bijvoorbeeld vormgeven door de spelers continu op het podium aanwezig te laten zijn”, vertelt De Man. “Iedereen is toeschouwer, ook van de scènes waar ze niet in meespelen. Zo kunnen ze hun medespelers observeren, notities nemen van hun menselijke gedrag. Het podium moet een soort laboratorium worden, een observatorium.”

Dat vraagt om een vrij kaal decor. “Op dit moment denk ik aan een klein speelvloertje met alle attributen en spelers eromheen en een frame met tl-balken erboven. Een echt decor met deuren en muren vind ik ook vaak een beetje vreemd voelen; al die acteurs die steeds op- en af gaan.”

Er zijn grofweg twee Tsjechov-stijlen in Nederland, stelt De Man. “Veel Tsjechov voorstellingen zijn kaal vormgegeven, met behalve de spelers alleen drie lampen en een samowar op de vloer. Daarnaast heb je de klassieke kostuumdrama’s in een realistisch decor. Ik wil proberen tussen deze uitersten een middenweg te vinden.” Lachend geeft hij toe: “Maar ik hou erg van spullen, vooral van oude spullen met een verhaal, een ziel. In Het duel wil ik de leegte opzoeken, maar misschien komen er toch stiekem heel veel spullen aan te pas.”

 

 

 

 

Bestel ook:

diagonale streep Uitgelicht

Allesvanwaarde

Veenfabriek

Alles van waarde
do 29 nov 20.30 uur

informatie Meer info

We zijn hier voor Robbie van Maria Goos - Een herkenbaar familiedrama vol humor en confrontaties

We zijn hier voor Robbie van Maria Goos

Een herkenbaar familiedrama vol humor en confrontaties
v.a. 4 dec

informatie Meer info

The Color Purple

The Color Purple

30 nov
t/m
1 dec

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

ArtEZ studenten over het theater

In gesprek met.. Liselot Nakken en Marije de Haan

ArtEZ studenten over het theater

kalender za 17 november 2018

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op