Het Nationale Ballet

Best of Balanchine


kalender do 18 mei

aanvangstijd 20.00 uur

locatie De Spiegel - Spiegel


‘Vaart en dynamiek kenmerken dit briljante Tsjaikovski-divertissement.’ ★★★★ de Volkskrant

‘Meteen na afloop wilde ik het ballet opnieuw zien: de rijkdom aan geniale vondsten is nauwelijks in één keer te vatten.’ Trouw over Violin Concerto

'Balanchine is entertainer en vernieuwer' ★★★★ Het Parool

In 2013 startte Het Nationale Ballet met een nieuwe serie programma’s waarin het oeuvre wordt belicht van de grootste choreograaf van de twintigste eeuw: George Balanchine. Voor het eerst is er nu ook een tournee-editie van Best of Balanchine.

Best of Balanchine bevat vier erkende meesterwerken, plus een voor Het Nationale Ballet nieuw werk van George Balanchine. Hij wordt internationaal beschouwd als de grootste choreograaf van de twintigste eeuw. Zijn balletten waren zó inventief, vernieuwend en tijdloos, dat ze vergeleken worden met de schilderijen van Picasso en de muziek van Stravinsky.

Theme and Variations
Best of Balanchine begint met Theme and Variations, een ode aan Balanchines Russische achtergrond, waarin de verfijning en grandeur van het negentiende-eeuwse tsaristische ballet én de muziek van Tsjaikovski centraal staan. Op het vierde deel van diens Orkestsuite nr. 3 paart Balanchine ingenieuze ensembledansen aan elegante, bijna koninklijke solistenvariaties. De choreografie mondt uit in een grande finale, waarbij vooral de overdaad aan sprankelend spitzenwerk bedwelmend is.

Apollon musagète en Violin Concerto
Met Stravinsky had Balanchine al van jongs af aan een nauwe band. Balanchine was een muziekchoreograaf ‘pur sang’. Zijn belangrijkste doel was het ‘zichtbaar maken van de muziek’: ‘See the music, hear the dance’. Vaak gebruikte hij daarbij muziek van Stravinsky, wat resulteerde in briljante creaties als Apollon musagète en Violin Concerto. Het eerste, over de god Apollo en zijn muzen, is een vroeg werk, in 1928 gemaakt voor Diaghilevs legendarische Ballet Russes. Het tweede creëerde Balanchine in 1972 voor een festival ter nagedachtenis van de componist. Slechts drie weken deed hij daarover – want er stonden nog veel meer premieres op stapel – maar zelden vormden muziek en choreografie zó’n eenheid.

Viool: Isabelle van Keulen

Inleiding om 19.00 uur
Voorafgaand aan Best of Balanchine kunt u een inleiding bezoeken. Kaarten (€2,50) voor de inleiding kunt u boeken in onze webshop, samen met uw kaarten voor de voorstelling.

1e rang

Normaal € 39.00
CJP € 33.00

2e rang

Normaal € 33.00

3e rang

Normaal € 23.50

De genoemde kaartprijzen zijn inclusief drankje.

Theme and Variations

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Suite Nr. 3 voor orkest, op. 55: deel 4 Tema con variazoni

Apollon musagète

Igor Stravinsky, Apollon musagète, versie 1947

Tarantella

Louis Moreau Gottschalk, Grande Tarantelle voor piano en orkest

Violin Concerto

Igor Stravinsky, Concert voor viool en orkest in D

Viool: Isabelle van Keulen

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest o.l.v. Andrea Quinn

Het Balletorkest speelt in deze voorstelling de volgende werken van Stravinsky: Apollon Musagète (1947) en het Concert voor viool en orkest in D uit 1923-24, met violiste Isabelle van Keulen als solist. Daarnaast worden uit de Derde Suite, opus 55 van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1898) het ‘Tema con variaziono’, deel 4 en de Grande Tarantelle, opus 67 van Louis Moreau Gottschalk (1829-1869) gespeeld.

Over violiste Isabelle van Keulen
Violiste Isabelle van Keulen hecht sinds haar doorbraak in 1984 – met het winnen van de Young Musician of the Year Competition –grote waarde aan haar muzikale veelzijdigheid. Dit komt onder andere tot uiting in het feit dat zij niet alleen viool, maar met evenveel engagement ook altviool speelt. Wat ze ook doet, de drang naar eerlijk musiceren komt voor Van Keulen op de allereerste plaats, een uiterst gewetensvolle en waarheidsgetrouwe interpretatie van de muzikale partituur staat bij haar hoog in het vaandel.

Van Keulen was jarenlang artistiek directeur van het Delfts Chamber Music Festival en het Norwegian Chamber Orchestra , is professor aan de Hochschule van Luzern en nam met Hannes Minnaar alle Beethovensonates voor viool en piano op. Tussendoor speelt ze ook nog tango en is jurylid van Maestro.

Bestel ook:

Deel deze voorstelling via:

diagonale streep Uitgelicht

Into the Woods - Paul Groot, Brigitte Heitzer, Elise Schaap, Lone van Roosendaal e.a.

Into the Woods

Paul Groot, Brigitte Heitzer, Elise Schaap, Lone van Roosendaal e.a.
vr 14 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Toneelgroep Oostpool | Een Meeuw - Sigrid ten Napel, Ariane Schluter, e.a.

Toneelgroep Oostpool | Een Meeuw

Sigrid ten Napel, Ariane Schluter, e.a.
wo 19 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Dance Company Nanine Linning & Theater Heidelberg - Silver

Dance Company Nanine Linning & Theater Heidelberg

Silver
di 2 mei 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Een gouden gevangenis

Een gouden gevangenis

Charles den Tex - Nieuw Geld

kalender ma 27 maart 2017

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op