Het Oog van de Storm

Met Hans Croiset, Anne Wil Blankers, Johanna ter Steege, Marguerite de Brauw e.a.


kalender zo 10 apr

aanvangstijd 15.00 tot 16.20 uur geen pauze

locatie Theater de Spiegel - Mateboerzaal


Na het bejubelde stuk De Vader en de komische voorstelling De Waarheid kunnen we opnieuw genieten van een toneelstuk van het Parijse wonderkind Florian Zeller, een van de meest gespeelde en bejubelde toneelauteurs van dit moment.

In Het Oog van de Storm volgen we André en Madeleine die al meer dan 50 jaar gelukkig getrouwd zijn. Hij was ooit een succesvol schrijver, maar de laatste tijd is hij vergeetachtig en verward, zij een toegewijde en sterke vrouw die altijd zijn steun en toeverlaat is geweest. Dit weekend zijn hun dochters, Anne en Elise, naar het ouderlijk huis gekomen om op verzoek van de uitgever André’s papieren te sorteren. Na een stormachtige nacht gebeuren er vreemde dingen. Alles wijst erop dat er een groot gemis te betreuren is. Maar wie is er overleden?

Het Oog van de Storm geeft geen antwoorden. Zeller: ‘Belangrijk is dat de toeschouwer in het hoofd van de personages kruipt en zo vanuit een steeds wisselend perspectief hun leven meebeleeft.’ De loop der dingen wordt daardoor soms ongrijpbaar en dubbelzinnig, maar de pijnlijke weg van het gemis, de onverdraaglijke pijn van de afwezigheid van de ander, is helder en navoelbaar. Hier wordt een levenslang één-zijn in tweeën gescheurd.

Het Oog van de Storm werd eerder opgevoerd in o.a. Parijs en Londen en is nu in de Nederlandse uitvoering te zien met een scala van Nederlandse topacteurs, waaronder Hans Croiset, Anne Wil Blankers en Johanna ter Steege.

1e rang

normaal € 35.00
CJP € 30.00

2e rang

normaal € 30.00

3e rang

normaal € 25.00

De genoemde kaartprijzen zijn inclusief drankje en exclusief € 3,25 servicekosten per bestelling.

We maken u erop attent dat u vanaf 25 augustus een corona-toegangsbewijs nodig heeft voor een bezoek aan het theater. Hiervoor kunt u de corona-check app gebruiken. Kijk voor meer informatie op zwolsetheaters.nl/coronavirus.

Vasthouden aan de liefde

Wat als je vijftig jaar samen bent, niet zonder elkaar wil leven, maar de tijd je inhaalt? De voorstelling Het Oog van de Storm zorgt voor een storm aan gebeurtenissen, waar je als publiek zelf mee aan de slag mag gaan.

‘Theater is een plek voor vragen, niet voor antwoorden’, zegt de Franse toneelschrijver Florian Zeller. Hij schreef Het Oog van de Storm (vertaald uit het Franse Avant de s’envoler), een voorstelling die een opeenstapeling van vragen is: wat gebeurt er? André en Madeleine zijn al meer dan vijftig jaar gelukkig getrouwd. Hij was ooit succesvol schrijver, zij is als toegewijde, sterke vrouw altijd zijn steun en toeverlaat geweest. Ze kunnen zich niet voorstellen om zonder elkaar te leven, maar de tijd haalt hen echter in. André wordt de laatste tijd vergeetachtig en is verward. Hun twee dochters beginnen zich zorgen te maken.

Johanna ter Steege, ze speelt een van de dochters, kun je best een Zeller-connaisseur noemen. Ze speelde eerder in zijn voorstellingen De Waarheid en, samen met Hans Croiset, die de rol van André speelt, De Vader. Johanna: ‘Zeller laat vaak in het midden wat waar is en wat niet. Er bestaat ook niet één waarheid, of dé waarheid. De toeschouwer mag zelf uitvogelen wat in zijn of haar ogen waar is en wat niet. Hans: ‘Zeller dwingt toeschouwers als het ware in het hoofd van de personages te kruipen en zo vanuit een steeds wisselend perspectief hun leven mee te beleven. Je hebt daardoor steeds het gevoel dat je op het verkeerde been wordt gezet.’

Anne Wil Blankers, die de rol van Madeleine speelt, is nieuw in de wereld van Zeller. Een uitdaging, want zijn stukken zijn, ook als je ze speelt, niet zo één, twee, drie te doorgronden. ‘Zeller is een meester in paniek en onrust zaaien. Hij laat de complexiteit zien van hoe ieder eenzelfde situatie toch heel anders kan ervaren.’ Johanna: ‘De voorstelling heeft wel iets weg van een detective, je bent continu aan het speuren: geloof ik hem of haar?’ Hans: ‘En omdat je steeds vanuit een ander perspectief kijkt word je als toeschouwer ook uitgedaagd. Op het moment dat je denkt: ik weet hoe het zit, realiseer je je vijf minuten later dat je het eigenlijk helemaal niet weet.’

Het Oog van de Storm raakt meerdere thema’s: liefde, vertrouwen, vergeven, maar gaat in de kern over generaties. Hoe kijk je als volwassene terug op je jeugd? Hoe ervaar je het nest waar je uitkomt? Maar ook: hoe zie je je ouders nu ze ouder zijn? En wat doe je als ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen? Hans: ‘Die laatste vraag maakt de voorstelling actueel. Want het is een vraag waar veel mensen, jong én oud mee worstelen. Vroeger werden ouders bij de kinderen in huis genomen, maar dat gebeurt nu niet meer.’ Anne Wil: ‘Wat ook is veranderd is dat veel vrouwen fulltime zijn gaan werken. Die mantelzorg voor ouderen kwam ook vaak op de schouders van vrouwen terecht, maar dat kan nu niet meer. Je ziet dus een verschuiving. Eerst valt de vraag: wat doen we met pa en ma en dan meteen de volgende: wat doen we met het huis? Het is een ontmanteling van een heel gezinslevens dat daar aan ten grondslag ligt. En er is ook wel wanhoop. Je wilt je ouders niet ‘opsluiten’, maar welke andere mogelijkheid is er?’ Johanna: ‘Die familieverbanden zijn interessant. Ook in de voorstelling. Hoe werkt dat als je de eerste of tweede dochter bent? En dat je ouders zoveel van elkaar houden dat je als kind voelt dat je daar niet bij kan. In het stuk hebben die kinderen daar ook last van, van het geluk van die ouders. Dat is eigenlijk heel tegenstrijdig, want hoe fijn is het als je ouders gelukkig zijn? Het is een troost dat de ouders elkaar zo liefhebben dat ze niet zonder elkaar willen zijn, wat er ook gebeurt.’ Anne Wil: ‘Die grote, onvoorwaardelijke liefde tussen André en Madeleine is heel bijzonder.'

Het Oog van de Storm combineert meerdere paralellen verhalen, wat uiteindelijk een prachtig stuk over liefde, ouderdom en familie oplevert. Waarin we meeleven met een uiterst ontroerend paar dat weet hoe ze de testen van het leven moeten doorstaan ​om voor altijd samen te blijven.

Tekst: Saskia Smith

diagonale streep Uitgelicht

introdans-confetti-thumb

Introdans | familievoorstelling

Confetti
za 26 feb 14.30 uur

informatie Meer info

Nederlandse Reisopera - Giulio Cesare in Egitto

Nederlandse Reisopera

Giulio Cesare in Egitto
do 10 feb 19.00 uur

informatie Meer info

isabelle-naakt-thumb

Isabelle Beernaert

Naakt
wo 15 jun 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Casablanca, een rauw romantisch drama

Casablanca, een rauw romantisch drama

kalender di 7 december 2021

informatie Lees meer

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen, waarin ik tweewekelijks op de hoogte gehouden wordt van het nieuws rond Zwolse theaters en haar activiteiten.

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)
dagelijks 10.00 uur - 20.00 uur 

Kassa Schouwburg Odeon
Dagelijks geopend vanaf 10.00 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 18.00 uur)

Bewaar uw kaarten in de app van Ticketmatic:
Android Play store 
iOS Apple App store
(de veiligste en snelste manier van kaarten kopen)

Lees hier onze Privacyverklaring.