Matthäus Passion

Orkest van de 18e eeuw


kalender ma 30 mrt

aanvangstijd 19.30 uur

locatie Theater de Spiegel - grote zaal


De Matthäus-Passion (BWV 244) is één van de bekendste werken van Johann Sebastian Bach. Het bezingt het evangelie volgens Mattheus en wordt sinds 1727 elk jaar rond Pasen op talloze plaatsen wereldwijd uitgevoerd.

Daniel Reuss: conductor
Marc Destrube: concertmaster
Orkest van de Achttiende Eeuw
Cappella Amsterdam
Johann Sebastian Bach - St. Matthew Passion
Evangelist: Thomas Walker
Christ: Henk Neven
Soprano: Carolyn Sampson
Alto: Margot Oitzinger
Alto: Marianne Beate Kielland
Tenor: Stuart Jackson
Bass: Andre Morsch

1e rang

normaal € 48.00
CJP € 44.00

2e rang

normaal € 44.00

3e rang

normaal € 35.00

De genoemde kaartprijzen zijn inclusief drankje en exclusief € 3,25 servicekosten per bestelling.

Daniel Reuss – dirigent

Met zijn röntgenoren als gereedschap dringt Daniel Reuss door tot de essentie van de muziek die hij uitvoert. Bevlogen dirigeert hij muziekrepertoire dat vele eeuwen bestrijkt, van de 13de tot de 21ste eeuw. Reuss (1961) studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan het Rotterdams conservatorium. Toen hij 21 jaar was, richtte hij het Oude Muziek Koor Arnhem op en in 1990 werd hij artistiek leider van Cappella Amsterdam. Van 2003 tot 2006 was hij chef-dirigent van het RIAS Kammerchor in Berlijn. In 2006 werd Daniel Reuss door Pierre Boulez uitgenodigd als docent en dirigent op de Lucerne Festival Academy in Zwitserland.

In februari 2007 maakte hij zijn debuut bij de English National Opera met Händel’s Agrippina. Van 2008 tot 2013 combineerde Daniel Reuss zijn werkzaamheden als artistiek leider van Cappella Amsterdam met het chef-dirigentschap van het Ests Philharmonisch Kamerkoor. Daniel Reuss werkt daarnaast geregeld met ensembles en orkesten uit heel Europa en daarbuiten, zoals Akademie für Alte Musik Berlin, ensemble MusikFabrik, het Scharoun Ensemble, Sinfonia Varsovia, Kammerorchester Leipzig en São Paulo Symphony Orchestra. Sinds 2015 is Daniel Reuss tevens chef-dirigent van het Ensemble Vocal Lausanne. In 2016 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw werd in 1981 door Frans Brüggen opgericht. Het bestaat uit circa 55 leden uit de gehele wereld, 20 nationaliteiten. Vijfmaal per jaar komt het orkest bijeen voor internationale tournees. De musici, individueel bekend als specialisten op het gebied van de achttiende en vroeg negentiende eeuwse muziek, spelen op authentieke instrumenten of kopieën. Het uitgebreide repertoire met werken van onder meer Purcell, Bach, Rameau, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn en Chopin werd aanvankelijk uitgebracht op CD door Philips Classics, nu op Glossa/The Grand Tour. Veel van deze opnamen kregen internationale prijzen.

In augustus 2014 moest het orkest afscheid nemen van Frans Brüggen. Door zijn overlijden kwam aan de samenwerking met het orkest en zijn Founding Father een einde. De orkestleden hebben besloten om de traditie van vijf tournees per jaar te continueren met gasten en gastdirigenten.

Met een rijkdom aan stemkleuren bereikt kamerkoor Cappella Amsterdam zijn specifieke homogene klank. Kamerkoor Cappella Amsterdam werd opgericht in 1970 door Jan Boeke. Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van chef-dirigent Daniel Reuss. Onder zijn leiding ontwikkelde het koor zich tot een hooggeprezen professioneel kamerkoor van internationale faam. Repertoire en expertise groeiden en reiken nu van stokoude tot gloednieuwe muziek. Cappella Amsterdam schrijft regelmatig compositieopdrachten uit en brengt veel composities van Nederlandse en buitenlandse componisten in première. Het koor werkt samen met Nederlandse en internationale topensembles, waaronder het Orkest van de Achttiende Eeuw, B’rock Orchest- ra, Asko|Schönberg en Amsterdam Sinfonietta. Cappella Amsterdam werkt daarnaast multidisciplinair samen met gezelschappen en organisaties als Muziektheater Transparant (België), Opera2Day, Opera van Keulen, Holland Festival, de Amsterdamse Cellobiënnale en Na- tionale Opera & Ballet.    

Bij Harmonia Mundi verschijnen vrijwel jaarlijks cd’s van Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss, o.a. in 2010 Golgotha van Frank Martin (Grammy-nominatie), in 2012 koorwerken van Leoš Janácek (Edison Klassiek 2013) en in 2016 de alom geprezen cd Arvo Pärt – Kanon Pokajanen, winnaar van de Edison Klassiek 2017. ‘Het koor Cappella Amsterdam en dirigent Daniel Reuss leveren een wereldprestatie in de spirituele Kanon Pokajanen van de Estse componist Arvo Pärt. Alles klopt, vanaf de eerste maat,’ aldus de Edison-jury. In maart 2017 verscheen Beethovens Missa Solemnis op het label Glossa en begin december 2018 kwam de nieuwste cd uit, eveneens bij Glossa: Brahms’ Ein deutsches Requiem. Het Parool schreef over deze cd: ‘Zonder twijfel een van de mooiste die van Brahms› vroege meesterwerk te krijgen is.’ Beide (live) opnamen werden gemaakt in samenwerking met het Orkest van de Achttiende Eeuw. Met harmonia mundi wordt momenteel gewerkt aan een serie cd-opnames met werken van vroege Franco-Vlaamse polyfonisten. De eerste in deze reeks, Josquin des Prez - Miserere mei Deus is reeds in september 2018 verschenen.

Cappella Amsterdam ontvangt in 2019 steun van gulle gevers en diverse fondsen, waaronder Ammodo, Amsterdam Fonds voor de Kunst, De Nederlandse Bank, Stichting Elise Mathilde Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Fonds Podiumkunsten, Gieskes-Strijbis Fonds, Kersjes Fonds, KF Hein Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Bestel ook:

diagonale streep Uitgelicht

GAS - Toneelgroep Jan Vos i.s.m. het Noord Nederlands Toneel

GAS

Toneelgroep Jan Vos i.s.m. het Noord Nederlands Toneel
wo 9 okt 19.30 uur

informatie Meer info

't Schaep met de 5 Pooten - naar de oorspronkelijke televisieserie van Eli Asser en Harry Bannink

't Schaep met de 5 Pooten

naar de oorspronkelijke televisieserie van Eli Asser en Harry Bannink
28 t/m 30 nov

informatie Meer info

VAL: Schweigman& + Calefax - Wie durft er nog te vallen?

VAL: Schweigman& + Calefax

Wie durft er nog te vallen?
wo 2 okt 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Zwolse theaters en Historisch Centrum Overijssel vieren en bevragen 100 jaar vrouwenkiesrecht

Zwolse theaters en Historisch Centrum Overijssel vieren en bevragen 100 jaar vrouwenkiesrecht

‘Van korset tot papadag’ op dinsdag 1 oktober in Schouwburg Odeon

kalender wo 31 juli 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op