Nederlands Dans Theater 1

Scenic Route


kalender za 8 apr

aanvangstijd 20.00 uur

locatie De Spiegel - Spiegel


'Een avond met choreografenduo Sol León en Paul Lightfoot staat garant voor een hóóg-esthetische kijkervaring met filosofisch-spirituele ondertonen. Of je nou wilt of niet, dit is dans die ráákt. Dat zit 'm in de bijzondere relatie met de muziek, maar vooral in de persoonlijke benadering van het duo; je zit als het ware naar hun leven te kijken, maar uiteindelijk kijk je naar jezelf.' Trouw ★★★★★

'Door het vertekende perspectief lijken de dansers soms ongemakkelijk groot, zoals Marne van Opstal die zich in zwarte kleren continu boven de groep verheft als poortwachter annex stationschef. Mooi hoe hij volledig opgaat in het moment en zowel de negen andere dansers observeert, soms bevroren vanuit een hoek, als hen tijdelijk opjaagt en uiteendrijft - één dame (Myrthe van Opstal) krijgt extra aandacht.' de Volkskrant ★★★★

‘Allemaal dansen ze prachtig, met flitsende ledematen en een rijke schakering van emoties.' Theaterkrant ★★★★

Het Nederlands Danstheater brengt vanavond twee bijzondere werken naar Zwolle. Een nieuw stuk, Singulière Odyssée, waar Max Richter de muziek voor maakte, en Silent Screen (het werk wat al eerder te zien was in 2005). Het belooft een bijzondere avond te worden met een mengeling van, natuurlijk, dans maar ook theater, film en muziek. Dit jaar viert Philip Glass zijn tachtigste verjaardag, hij heeft derhalve ook een aandeel in de voorstelling.

De avond bestaat uit twee contrastrijke delen; Singulière Odyssée en Silent Screen (2005). Voor de nieuwe creatie componeert Max Richter, samenwerkingspartner van León en Lightfoot sinds jaar en dag, een nieuw stuk. Silent Screen kan worden beschouwd als transdisciplinaire voorstelling waarin dans, theater, film en muziek moeiteloos samensmelten tot een schilderachtig Gesamtkunstwerk. Hierin wordt León en Lightfoots andere langdurige, creatieve samenwerking met Philip Glass gemarkeerd. In 2017 wordt Glass tachtig jaar. Scenic Route geldt daarom als blijk van herkenning naar beide componisten die vanaf het begin van de carrière van het choreografenduo een grote rol hebben gespeeld.

Programma
Silent Screen, Sol León & Paul Lightfoot: +/- 42 minuten
Pauze
Singulière Odyssée, Sol León & Paul Lightfoot: +/- 34 minuten

Inleiding om 19.00 uur
Voorafgaand aan Scenic Route kunt u een inleiding bezoeken. Kaarten (€2,50) voor de inleiding kunt u boeken in onze webshop, samen met uw kaarten voor de voorstelling.

1e rang

Normaal € 32.50
CJP € 27.50

2e rang

Normaal € 27.50

3e rang

Normaal € 19.50

De genoemde kaartprijzen zijn inclusief drankje.

“De dansers van de topgroep van Nederlands Dans Theater laten met hun schier onmogelijke fysieke expressie zien waarom ze tot de beste van de wereld behoren”, schreef de Volkskrant in februari 2016, een dag na de première van Somos, de NDT 1 voorstelling die door de krant met vijf sterren werd bekroond. Nieuwe werken van associate choreographers Crystal Pite en Marco Goecke, geflankeerd door bestaande werken van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot, vormen samen het choreografisch toptalent van NDT. Alle vier de balletten centreerden zich rond de relatie tussen dans en het gesproken woord. Dat nam artistieke risico’s met zich mee, iets wat Nederlands Dans Theater (NDT) hoog in het vaandel heeft. De belangstelling en aanmoediging van het publiek toonde echter geen enkele dubbelzinnigheid; uitverkochte voorstellingen in heel Nederland leidden tot uitbundige ovaties.

NDT is één van de meest productieve dansgezelschappen in Nederland, zo niet ter wereld. Met zes programma’s en maar liefst zeven wereldpremières in seizoen 2016/2017 toont het gezelschap een ongeëvenaard aantal nieuwe balletten. Artistiek directeur Paul Lightfoot kiest er bewust voor om veel jonge, maar ook gevestigde choreografen een kans te geven om nieuw werk te maken: “Het gaat om artistieke creatie, niet alleen om choreografie”.

Eigenzinnig en ambitieus is NDT altijd al geweest. Sinds de oprichting in 1959 door Benjamin Harkarvy, Aart Verstegen en Carel Birnie in samenwerking met achttien dansers van Het Nationale Ballet trachtte Nederlands Dans Theater zijn eigen weg te banen in het moderne dansveld. Glen Tetley en Hans van Manen hebben daarin prominent een avantgardistisch stempel gedrukt op het artistieke gezicht van NDT. Hun non-conformistische, vooruitstrevende producties zetten het gezelschap nationaal en internationaal op de kaart.

Jiri Kylián voegde daar in de jaren ’80 en ‘90 zijn eigen visie aan toe, wat het dansgezelschap een uitgesproken choreografisch profiel opleverde. Kylián begon bovendien als eerste in zijn tijd met talentontwikkeling. Jonge, veelbelovende professionals van binnen en buiten de organisatie konden onder Kylián uitgroeien tot dansers en choreografen van wereldformaat, waaronder Sol León en Paul Lightfoot, beide sinds 2002 de huischoreografen van NDT. Lightfoot fungeert sinds 2011 tevens als artistiek directeur van het algehele gezelschap. León is sinds 2012 artistiek adviseur.

Talentontwikkeling speelt een grote rol in het NDT beleid. Dertig jaar geleden ontstond het idee om het dansgezelschap onder te verdelen in een gezelschap gericht op talentontwikkeling, NDT 2 waarin jonge dansers tussen de 17 en 23 jaar worden geïntroduceerd aan een scala van dansstijlen en werkwijzen, en een gezelschap waarin de meer volwassen dansers volwaardig in hun artistieke persoonlijkheden kunnen groeien, NDT 1. Daarnaast ontwikkelt NDT kansen voor jonge dansmakers voor het creëren en tonen van nieuw werk in programma’s als Switch en Up & Coming Choreographers, laatstgenoemde in samenwerking met dansproductiehuis Korzo.

De hoge eisen waaraan de NDT dansers worden blootgesteld, resulteren niet alleen in waardering bij het publiek, maar ook in internationale dansprijzen. Zo won danser Jorge Nozal in 2015 de prestigieuze Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’, net als voormalig NDT danser en huidig NDT gastchoreograaf Medhi Walerski in 2013.

De lat ligt niet alleen hoog voor de dansers, maar ook voor de (gast)choreografen. NDT is een van de weinige productiehuizen die zoveel externe choreografen een podium biedt en de gelegenheid geeft om creaties te maken met een virtuoos dansgezelschap. Het is dan ook niet verwonderlijk dat internationale, prijswinnende dansmakers als Sharon Eyal & Gai Behar, Jiri Pokorny, Johan Inger, Hofesh Shechter en Edward Clug regelmatig te gast zijn bij NDT en de gerenommeerde Marco Goecke en Crystal Pite associate choreographers zijn van het gezelschap. Topstukken als Bella Figura, Symfonie D en Déjà Vu behoren tot de klassiekers van NDT. Een deel van de collectie is zelfs opgenomen in het archief van het Gemeentemuseum Den Haag, een unicum in de Nederlandse balletwereld.

Nederlands Dans Theater is rijk aan een groot aantal choreografische stemmen en werkt voortdurend aan het verdiepen en verbreden van haar artistieke taal. Middels talentontwikkeling, een brede programmering, extensieve tours door het buitenland en het exploreren van nieuwe manieren om werk te tonen (in seizoen 2016/2017 staat NDT met Spiritwalking van Sol León en Paul Lightfoot in de Westergasfabriek in Amsterdam) ambieert NDT haar werk met zoveel mogelijk mensen te kunnen delen.

Bestel ook:

Deel deze voorstelling via:

diagonale streep Uitgelicht

Into the Woods - Paul Groot, Brigitte Heitzer, Elise Schaap, Lone van Roosendaal e.a.

Into the Woods

Paul Groot, Brigitte Heitzer, Elise Schaap, Lone van Roosendaal e.a.
vr 14 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Toneelgroep Oostpool | Een Meeuw - Sigrid ten Napel, Ariane Schluter, e.a.

Toneelgroep Oostpool | Een Meeuw

Sigrid ten Napel, Ariane Schluter, e.a.
wo 19 apr 20.00 uur

informatie Meer info

Dance Company Nanine Linning & Theater Heidelberg - Silver

Dance Company Nanine Linning & Theater Heidelberg

Silver
di 2 mei 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Een gouden gevangenis

Een gouden gevangenis

Charles den Tex - Nieuw Geld

kalender ma 27 maart 2017

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op