Repelsteeltje en de blinde prinses 8+

Theater Rotterdam


kalender za 1 feb

aanvangstijd 19.00 tot 22.00 uur met pauze

locatie Theater de Spiegel - grote zaal

kalender zo 2 feb

aanvangstijd 14.30 tot 17.30 uur met pauze

locatie Theater de Spiegel - grote zaal


Een waargebeurd sprookje over belofte en schuld

Het broeit op het paleis tussen de koningin en haar prins-gemaal. Ze ruziën over wie de baas is en over hun blinde dochter. Het broeit ook bij Joost de varkenshoeder, die opschept over zijn dochter Sterre die 'goud uit stro' kan spinnen. En het broeit zeker bij aardmannetje Repelsteeltje en zijn vrouw Karla, die een groots en meeslepend leven willen.

Er is van alles de hand in het bos, op het paleis en onder de grond. Repelsteeltje kijkt wie hij met zijn tovenaarskunsten kan helpen. En dan arriveert er ook nog een geheimzinnige gebedsgenezeres aan het hof, die zegt dat ze het blinde prinsesje kan 'genezen'.  Wie houdt zich aan zijn woord? Lukt het Repelsteeltje om zijn naam geheim te houden?

Repelsteeltje en de blinde prinses wordt een voorstelling in de traditie van De Gelaarsde Poes en Lang en Gelukkig. Een stuk vol grappige verwikkelingen, snedige dialogen, gloedvolle liedjes en magische toverkunsten.

Na het uitstapje naar het 'stuk der stukken' Hamlet de familievøørstelling afgelopen seizoen, keren de makers terug naar een wereld die we uit sprookjes maar ook uit de echte wereld kennen. Want zeg nou zelf: wie had er niet ooit een mannetje op bezoek willen hebben dat al zijn of haar problemen op kon lossen?

Trouw ★★★★★
Je valt van de ene hilarische scène in de andere maar de voorstelling wordt niet plat. De acht acteurs spelen de typetjes lekker vet maar tóch blijven het geloofwaardige mensen. Ronduit ontroerend.

Telegraaf ★★★★
Kramers en Duyns knotsgekke Repelsteeltje barst van de waargebeurde feiten. Prachtig kijkdoosdecor van Niek Kortekaas.

De Volkskrant ★★★
Het decor en de kostuums zien er als altijd fenomenaal uit. Theaterfeestje voor de liefhebbers van de betere ongecompliceerde lol.

Scènes ★★★★
Wart Kamps is een fraai irritante Repelsteeltje en speelt met gemak ook nog vier andere rollen De aankleding is uitzinnig met onder meer een erg leuke sliert kinderen die als hilarische biggetjes te zien zijn.

1e rang

normaal € 23.00

2e rang

normaal € 20.00

3e rang

normaal € 14.00

De genoemde kaartprijzen zijn inclusief drankje en exclusief € 3,25 servicekosten per bestelling.


Foto's door Sanne Peper

Doldwaas, maar waargebeurd familiesprookje

 

Niet aardmannetje Repelsteeltje, maar koningin Juliana staat centraal in Repelsteeltje en de blinde prinses, de nieuwe, absurde, vrolijke en muzikale familievoorstelling van Theater Rotterdam.

Over Repelsteeltje vertelt actrice Kim van Zeben: “Ik vind het jammer dat ik hem maar één keer tegenkom als ik Juliana speel.” “Nou”, vult Bas Hoeflaak aan, “Ik kom hem veel te vaak tegen. Als Joost de varkenshoeder vind ik hem een verschrikkelijk naar mannetje. Ik heb hem verteld dat mijn dochter Sterre goud uit stro kan spinnen. Dat bluf ik. Maar daarmee begint het hele gedoe.”

Bas Hoeflaak laat met zijn rollen het publiek vaak lachen. Kim: “Ik vind ook zijn vrouwenrol hilarisch. Hij speelt de barones van Heemstra tot Demperdael, een vriendin van Juliana. In totaal speelt Bas Hoeflaak zes rollen, waaronder een postbode en premier Drees. Kim van Zeben speelt naast Juliana ook een jager. ”Ik trek als juliana wel vaak een andere jurk aan. Gelukkig, haha, want dat verkleden vind ik wel heel erg leuk.”

Repelsteeltje en de blinde prinses is de nieuwe musical van de succesreeks die begint met Lang en gelukkig in 2007. Sindsdien start jaarlijks rond de kerst een nieuwe familievoorstelling die regisseur Pieter Kramer telkens weer even boeiend en grappig weet te maken. De rolwisselingen van acteurs zijn daarin een vast onderdeel, net als decorwisselingen, verkleedpartijen en vele grappen met een dubbele laag voor volwassenen en kinderen. Altijd horen daarbij liedjes op bekende melodieën met voor het stuk gemaakte teksten. Vaak spelen er kinderen mee die wonen in de buurt van waar het stuk speelt. Zo ook in Repelsteeltje en de blinde prinses.

Bas: “Als acteur heb je veel eigen inbreng. “ Kim: Ik stelde ooit voor om allerlei Duitse nummers te gebruiken in de voorstelling. Tof dat dat ook zo is doorgevoerd door Pieter.” Spontaan zingen Kim en Bas met veel humor en gevoel de nieuwe tekst op Gute Nacht Freunde dat is omgetoverd tot een liefdeslied. Veel heftiger is Unbeschreiblich Weiblich van Nina Hagen. Kim: “Ik vind het erg tof om te zingen. Er zit zelfs een bitchfight in van Juliana met Armgard, de moeder van prins Bernard. Dat is heel vet om te spelen.”

Van regisseur Pieter Kramer kreeg Kim van Zeben veel nuttige aanwijzingen. Kramer kent de koninklijke familie. Zo woonde hij in zijn jeugd een stuk van Juliana’s toneelclubje bij. Kim: “In het begin wist ik niet hoe je als koningin een handtasje vasthoudt. Om me voor te bereiden heb ik oude beelden bekeken waarin Juliana de troonrede voorleest en waarin ze de troon overdraagt aan Beatrix. Ik heb respect voor Juliana gekregen. Ze komt op mij over als een wat wereldvreemde, maar ook lieve vrouw. Haar accent is grappig: ze spreekt traag en deftig met een lichte slis. Daar heb ik een paar dingen van overgenomen.”

Juliana’s leven zit vol tegenstellingen. Ze wilde best koningin zijn, maar niet met al die protocollen en hoe het hoorde. Ze was een eenzame vrouw met een man die haar eigenlijk niet wilde. Niettemin hield ze veel van Bernhard die vreemdging bij het leven. Dat maakt het zo zielig.” De Greet Hofmans-affaire is, volgens Bas Hoeflaak, een mooi voorbeeld van de dubbele laag in het stuk. Bas: “Volwassenen weten hoe de monarchie wankelde door deze affaire. Maar kinderen zien een

wonderlijke mevrouw als vriendin van de koningin.” Slecht nieuws kwam toen Christina, de blinde prinses in het stuk, op 16 augustus 2019 overleed. Kim: “In ons stuk is ze een lief meisje met wie we te doen hebben. Zo was dat al bedacht voordat we hoorden dat ze was overleden. Je kan het zien als een eerbetoon aan haar. Daarom hebben we niets veranderd.”

Kim van Zeben zou zelf nooit koningin willen worden. “Ik denk dat ik een leuker leven zou hebben als conciërge op het paleis. Dan kun je tenminste nog leuke dingen doen.”

ticket Bestellen

Bestel ook:

diagonale streep Uitgelicht

Koffie & Klassiek op zondag - Brodsky Quartet

Koffie & Klassiek op zondag

Brodsky Quartet
zo 2 feb 11.30 uur

informatie Meer info

Iris Hond - Home

Iris Hond

Home
vr 7 feb 20.00 uur

informatie Meer info

Toneelgroep Oostpool & Adelheid+Zina - God is een Moeder

Toneelgroep Oostpool & Adelheid+Zina

God is een Moeder
3 t/m 4 mrt

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

In de kleedkamer met... Isabelle Beernaert

In de kleedkamer met... Isabelle Beernaert

Nagenieten van 'Laat Me'

kalender wo 22 januari 2020

informatie Lees meer

Algemene nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 19.00 uur)