Toneelgroep Maastricht - The Great Gatsby

Met Jeroen van Koningsbrugge in de hoofdrol | try-out


kalender do 20 feb

aanvangstijd 20.00 uur

locatie Schouwburg Odeon - Hemminkzaal


Jeroen van Koningsbrugge speelt de hoofdrol in The Great Gatsby, een nieuwe vertaling van Jibbe Willems naar de wereldberoemde en vaak verfilmde roman van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald. In een regie van Servé Hermans zien we hoe Jay Gatsby zijn leven bij elkaar liegt om succesvoller, rijker en mooier te lijken voor zijn onbereikbare ware liefde. In een spectaculaire, muzikale droomwereld blijkt dat er een grens is aan de maakbaarheid van het leven.

Jay Gatsby is een rijke en mysterieuze veteraan uit de Eerste Wereldoorlog. Hij heeft zich een weg gebaand naar de bovenlaag van de bevolking. Iedere avond creëert Gatsby een muzikale droomwereld en wordt hij omringd door gemêleerd gezelschap. Iedereen hoopt op een leven vol rijkdom, macht en liefde. Gatsby, jong, knap en verschrikkelijk rijk, lijkt een eenling in dit gezelschap. Hij gaat gebukt onder zijn verlangen naar de onbereikbare Daisy Buchanan. Stap voor stap ontvouwt zich de ontmaskering van de charismatische Gatsby.

De cast bestaat naast Jeroen van Koningsbrugge uit Kimberley Agyarko, Daan van Dijsseldonk, Elisabeth De Loore, Liza Macedos dos Santos, Rogier Philipoom, Anne-Chris Schulting, Dries Vanhegen, Lies Verholle en Stijn Vervoort. Elisabeth De Loore heeft de muzikale leiding. Bestaande muziek, gezongen door sopraan Lies Verholle, wordt aangevuld met nieuwe composities van Kwinten Mordijck. Artistiek leider Servé Hermans maakte in de afgelopen jaren met succes groots gemonteerde voorstellingen zoals Pinkpop, La Superba en King Lear.

1e rang

normaal € 27.50
CJP € 23.50

2e rang

normaal € 23.50

3e rang

normaal € 18.00

De genoemde kaartprijzen zijn inclusief drankje en exclusief € 3,25 servicekosten per bestelling.

Spel: Jeroen van Koningsbrugge, Kimberley Agyarko, Daan van Dijsseldonk, Elisabeth De Loore, Liza Macedo dos Santos, Rogier Philipoom, Anne-Chris Schulting, Dries Vanhegen, Lies Verholle, Stijn Vervoort
Tekst: F. Scott Fitzgerald
Bewerking: Jibbe Willems
Regie: Servé Hermans
Muzikale leiding: Elisabeth De Loore
Componist: Kwinten Mordijck
Sopraan: Lies Verholle
Dramaturgie: Ludo Costongs
Scenografie: Arjen Klerkx
Lichtontwerp: Uri Rapaport
Kostuumontwerp: Sabine Snijders
Regie assistentie: Odette Tinnemans
Technisch regie assistentie: Marc Swaenen
Decor uitvoering: Marq Claessens
Videotechniek: Erwin van de Broek
Video-uitvoering: Daan Hazendonk
Techniek: Bryan van Beek, Sem Jongen etc
Stage dramaturgie: Lena Meyskens


Foto's door Bjorn Frins

“Kan je van een dubbeltje een kwartje worden?”

Toneelgroep Maastricht is één van de grote toneelgezelschappen in Nederland. De artistiek leiders Servé Hermans en Michel Sluysmans maken muzikale toneelstukken van nieuwe toneelteksten en bewerkingen van klassiekers. Hermans kiest dit keer voor The Great Gatsby met in de hoofdrol Jeroen van Koningsbrugge. De wereldberoemde en vaak verfilmde roman van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald gaat over Jay Gatsby die zich omhoog bluft en zich beter voor doet om  de liefde van zijn leven voor zichzelf te winnen. “Het verhaal is van alle tijden, maar zeker nu relevant”, aldus regisseur Hermans.

In The Great Gatsby creëert Jay Gatsby iedere avond een muzikale droomwereld en wordt hij omringd door een gemêleerd gezelschap. Allemaal hopen ze op een leven vol rijkdom, macht en de liefde. Allemaal knokken ze voor een beter bestaan. Ze liegen en bedriegen zichzelf om zich beter voor te doen dan ze zijn. Ze proberen hoger op de sociale ladder te klimmen om vooruit te komen in het leven. Maar in dit wereldberoemde liefdesverhaal blijkt dat er aan de maakbaarheid van het leven een grens zit.

Hermans: “In mijn regie wil ik ver weg blijven van de film en de tekst als het ware opnieuw uitvinden. Het verhaal is namelijk van alle tijden, maar is zeker nu relevant. Want het interbellum, de tijd waarin The Great Gatsby zich afspeelt, vertoont veel raakvlakken met ons schijn-fantastische Instagram tijdperk. Bijna iedereen creëert tegenwoordig een versie van zichzelf op sociale media. De vragen van toen zijn nu net zo actueel. Kun je wel een kwartje worden als je ooit als dubbeltje bent geboren? Jezelf losmaken van je sociale klasse. Of zijn er andere factoren zoals huidskleur of afkomst die dat bepalen.  Dat is waar het stuk om draait.”

Het idee om The Great Gatsby te gaan maken lag al een tijdje op de planken bij het toneelgezelschap. Hermans wilde deze voorstelling alleen maken als hij de juiste Jay Gatsby had gevonden. “Voor mij is dat het multi-talent Jeroen van Koningsbrugge. Jay Gatsby is een ongrijpbare figuur op zijn uitbundige feesten. Je voelt zijn aanwezigheid altijd. Om dat personage tot leven te laten komen, moet je beschikken over een acteur die altijd het middelpunt is. Jeroen neemt dat van nature mee in zijn spel. Hij kan zich opstellen als dienstbare acteur, maar door de kracht van zijn spel, zijn gloedvolle persoonlijkheid en zijn perfecte timing, verlies je hem nooit uit het oog.”

Grote tableaus met veel muziek en beeldende mise-en-scenes kenmerken het werk van Hermans waaronder King Lear, Pinkpop en La Superba. “Ook dit keer pakken we uit. Scenograaf Arjen Klerkx heeft een grote stalen ribconstructie bedacht dat langzaam in elkaar schuift. Tussen de stalen lijsten zit melkglas waarop we beelden gaan projecteren. In de ribconstructie zit een regenmachine. Langzaam vult de vloer zich met water zodat er een zwembad ontstaat.”

De cast van The Great Gatsby bestaat naast Jeroen van Koningsbrugge uit Kimberley Agyarko, Daan van Dijsseldonk, Elisabeth De Loore, Liza Macedos dos Santos, Rogier Philipoom, Anne-Chris Schulting, Dries Vanhegen, Lies Verholle en Stijn Vervoort. Elisabeth De Loore heeft de muzikale leiding. Bestaande muziek, gezongen door sopraan Lies Verholle, wordt aangevuld met nieuwe composities van Kwinten Mordijck.

“Ik heb weer tijd voor nuance. Heerlijk!”
Zanger, acteur en cabaretier Jeroen van Koningsbrugge speelt komend seizoen de hoofdrol in de klassieker The Great Gatsby door Toneelgroep Maastricht (TGM). “Het is mijn eerste hoofdrol in een serieus toneelstuk. Dit móest ik gewoon doen.” 

Volgens TGM-regisseur Servé Hermans kon alleen Jeroen van Koningsbrugge de mythische figuur Jay Gatsby spelen. “Hij belde me op en zei: Jeroen, als jij het niet wil doen, dan gaat het hele stuk niet door.” De acteur lacht: “Je zult begrijpen: de druk was hoog. We gingen samen eten. Er was gelijk een klik. Servé heeft hetzelfde kinderlijke enthousiasme als ik. En een heldere blik op wat hij wil.”

Met de theatervoorstelling The Great Gatsby brengt Toneelgroep Maastricht F. Scott Fitzgeralds beroemde en vaak verfilmde klassieker uit 1925 naar het hier en nu. Het stuk gaat over de ongrijpbare miljonair Jay Gatsby. Door list en bedrog weet deze selfmade man een fortuin op te bouwen. Klaarblijkelijk vooral om zijn grote liefde Daisy te veroveren. Iedereen kent hem of heeft een beeld van hem. Er wordt gesmoesd: Wie is die man? Maar niemand heeft een duidelijk antwoord.

Jeroen van Koningsbrugge begrijpt natuurlijk best waarom hij, als acteur, zanger én veel besproken BN’er, de ideale vertolker is van de ondoorgrondelijke personage Gatsby.  “De hoofdrolspeler moest bekendheid uitstralen. Veel mensen kennen mij, vooral van tv. Net als over Gatsby wordt over mij veel geroddeld. Wie ík echt ben, dat weet het publiek ook niet, want mijn privéleven houd ik voor mezelf. Tja, en daar houdt de vergelijking met Jay Gatsby ook wel meteen op hoor. Nee, ik ben geen miljonair en geen crimineel.”

Met The Great Gatsby staat Van Koningsbrugge weer voor het eerst sinds zeventien jaar in een toneelstuk. In een ver verleden begon hij zijn theatercarrière op de Toneelacademie in Maastricht. “Na een jaar werd ik eraf geschopt. Zo vonden me daar te veel gevormd.”
De Kleinkunstacademie in Amsterdam wilde hem wel hebben. Van Koningsbrugge speelde in onder meer Hamlet en Gilgamesj. Daarna werd hij vooral bekend als zanger en rolde hij vanzelf in populaire tv-series en programma’s zoals De Lama’s, Smeris, Draadstaal en Ik hou van Holland.

“Nu probeer ik de balans te vinden tussen dingen die ik écht heel graag doe en dingen die de huur betalen”, vertelt Van Koningsbrugge. “The Great Gatsby móest ik gewoon doen. Het is een grote creatieve uitdaging. Mijn eerste echte hoofdrol in een serieus toneelstuk.” 

Voordat hij met The Great Gatsby op tournee gaat, repeteert Van Koningsbrugge zo’n twee maanden onafgebroken in Maastricht. “Dat is zó fijn! De repetities voelen alsof ik aan mezelf aan het knutselen ben, mijn hersens weer lekker train. Elk woord in het script wordt vijf keer omgedraaid. Wat zeg ik eigenlijk? Waarom ligt dáár de klemtoon? In het theater is een goeie tekstinterpretatie en intonatie heilig. Dat vind ik heerlijk. Ik heb echt tijd om nuance aan te brengen in mijn rol.”

Van Koningsbrugge zegt Gatsby vooral neer te zetten als een sociaal onhandige, wat kwetsbare man met een duidelijk plan. “Hij doet zichzelf voortdurend beter voor dan hij is. En blaast zijn leven gigantisch op uit blinde liefde voor een vrouw. Het thema van The Great Gatsby is natuurlijk hartstikke actueel. Onze Instagram-generatie laat alleen het beste van zichzelf zien op social media. Mensen doen alsóf ze gelukkig zijn, terwijl ze eigenlijk in een depressie verkeren. De grote les uit dit stuk is wat mij betreft: stop met vergelijken en wees blij met wie je bent!”

Bestel ook:

diagonale streep Uitgelicht

Iris Hond - Home

Iris Hond

Home
vr 7 feb 20.00 uur

informatie Meer info

Goodbye, Norma Jeane - De laatste nacht van Marilyn Monroe Met Brigitte Heitzer, Ellen Pieters en Soy Kroon

Goodbye, Norma Jeane

De laatste nacht van Marilyn Monroe Met Brigitte Heitzer, Ellen Pieters en Soy Kroon
do 13 feb 20.00 uur

informatie Meer info

Koffie & Klassiek op zondag - Brodsky Quartet

Koffie & Klassiek op zondag

Brodsky Quartet
zo 2 feb 11.30 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

In de kleedkamer met... Isabelle Beernaert

In de kleedkamer met... Isabelle Beernaert

Nagenieten van 'Laat Me'

kalender wo 22 januari 2020

informatie Lees meer

Algemene nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op

Contact

info@zwolsetheaters.nl

  WhatsApp (ma-vr 10.00 - 19.00 uur)