Zwolse theaters, Club Cele & Allemaal Zwolle presenteren:

Van Korset tot Papadag: over recht & vrijheid deel 1


kalender di 1 okt

aanvangstijd 20.00 tot 22.00 uur

locatie Schouwburg Odeon - Dommerholtzaal


Van Korset tot Papa dag: over recht & vrijheid deel 1

Waar blijft toch die eerste vrouwelijke premier? In 2019 heeft Nederland honderd jaar algemeen kiesrecht voor mannen én voor vrouwen. De verworvenheid om in vrijheid te mogen stemmen, is iets om te vieren. Op 9 mei 1919 stemt de Tweede Kamer in grote meerderheid voor vrouwenkiesrecht.

De meningsverschillen kunnen groot zijn in Nederland. Tussen burgers. Tussen politici. Toch hebben ze één ding gemeen: we hebben allemaal het recht om onze stem te laten horen. En ieders stem telt even zwaar; dat is wat ons met elkaar verbindt. Wat doen wij met onze verworven vrijheid? Viert u uw stem? En waar zouden we nog voor op de barricades moeten? Een avond vol theater, gesprekken, debat en vrouwelijke gasten uit de politiek. 

Deze avond is voor iedereen, maar mannen betalen iets meer dan vrouwen – gezien de inkomensongelijkheid ook in Nederland!

Eveline van Rijswijk
Politiek historica Eveline van Rijswijk (programma & theatermaker, wetenschapsjournalist) maakt speciaal voor Zwolle een korte versie van haar audiovisuele onewomanshow De Première. Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de “pitspoezen” van Hans: de meest bijzondere verhalen komen voorbij. Om dat te bereiken geeft ze zelfs – wetenschappelijk onderbouwde – tips aan mannen én vrouwen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.

Theater De Makkers
Yuna en Fieke duiken 24 uur in het archief van het Historisch Centrum Overijssel, om zich te verdiepen in de geschiedenis en verhalen uit onze regio. Vrijheid, recht, wie was eigenlijk de eerste Overijsselse politica? En zetten vrouwelijke bestuurders andere thema’s op de agenda dan hun mannelijke collega’s? Met het stof nog in hun haren geven De Makkers een theatrale performance over hun bevindingen van die 24 uur in het archief.

Club Cele
Club Cele zet de stad in beweging! Aan de hand van stellingen wordt u tijdens deze avond bevraagd en gaat Club Cele in gesprek met belangrijke vrouwen uit de landelijke en lokale politiek. O.a. Bianca Pander van campagnebureau BKB, Monique Schuttenbeld, wethouder van o.a. cultuur in Zwolle, en Devika Partiman van Stichting Stem op een Vrouw zittem in het panel. Ook maken we samen de opmaat naar deel 2 in het drieluik van Recht en Vrijheid. Waar vindt u dat we het over zouden moeten hebben?

Dit programma is een samenwerking tussen Zwolse theaters, HCO/Allemaal Zwolle en Club Cele. Houdt deze website in de gaten voor actuele informatie over de sprekers tijdens dit nieuwe programma!

Naam Vanaf

De genoemde kaartprijzen zijn exclusief drankje en exclusief € 3,25 servicekosten per bestelling.

diagonale streep Uitgelicht

GAS - Toneelgroep Jan Vos i.s.m. het Noord Nederlands Toneel

GAS

Toneelgroep Jan Vos i.s.m. het Noord Nederlands Toneel
wo 9 okt 19.30 uur

informatie Meer info

Amadeus - De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY

Amadeus

De Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY
12 t/m 13 nov

informatie Meer info

Scapino Ballet - Cathedral | Marcos Morau

Scapino Ballet

Cathedral | Marcos Morau
wo 6 nov 20.00 uur

informatie Meer info

nieuws diagonale streep Meest gelezen

Zwolse theaters en Historisch Centrum Overijssel vieren en bevragen 100 jaar vrouwenkiesrecht

Zwolse theaters en Historisch Centrum Overijssel vieren en bevragen 100 jaar vrouwenkiesrecht

‘Van korset tot papadag’ op dinsdag 1 oktober in Schouwburg Odeon

kalender wo 31 juli 2019

informatie Lees meer

digitale nieuwsbrief

Bezoekadressen

Schouwburg Odeon
Blijmarkt 25
8011 ND Zwolle

Theater De Spiegel
Spinhuisplein 14
8011 ZZ Zwolle

Kaartverkoop

0900 - 1435 (€0,45 / minuut)

Kassa Schouwburg Odeon
(in Café Foyé)

Dagelijks van 10.00 - 20.30 uur

Kassa Theater De Spiegel
Vanaf één uur voor de voorstelling

favoriet van Volg ons op